Jump to content

„Херолдо де Есперанто“ и други периодични издания за беседите


Recommended Posts

„ХЕРОЛДО ДЕ ЕСПЕРАНТО” ЗА БЕСЕДИТЕ

Есперантски вестник „Херолдо де Есперанто“ (Heroldo de Esperanto), излизащ /тогава/ в Германия, дава следния отзив за беседите на Учителя „Духът и плътта“ /втора серия беседи/:

”... Тих, тържествен неделен час е най-подходящ за четене и тия подтикващи към размишление беседи. Те се базират на Христовото учение и съдържат ценим мисли. Не липсват притчи и метафори с дълбоко проникване в нещата. Макар че беседите са държани отдавна, в 1914-1915 година, обаче те не са свързани с определено време, тъй като възвишената философия, съдържаща се в тях, и днес е също така навременна, както вчера и утре“.

В друг брой на „Херолдо де Есперанто” се казва: „Високият идеал“ е лекция на Учителя Петър Дънов, беловлас философ и идеалист... Портретът на Дънов /в книжката/ показва очебийна прилика с Рабиндранат Тагор. Констатирано е многократно, че подобни души раждат прилика и в телесните си форми. Сравнявайки думите на Петър Дънов с тия на Онисабуро Дегучи, основател на Оомото, намираме, че цялото трябва да се нарече „Духовен ренесанс“.

Шведското списание „Фрискспорт ох Фрюритсив“ е поместило статията „Всемирното Братство” от Георги Радев, преведена от Есперанто. Статията описва накратко историята на братството, екскурзиите до Рила и пр. Изтъква се и значението му за днешното човечество. Статията е придружена с две снимки: портрети на Учителя от Борис Георгиев и една снимка от Рила, представляваща летния лагер на Братството с изгревния връх и Второто езеро.

В шведския вестник „Бла бандет“ който излиза в Стокхолм, е отпечатана статията „Всемирното Братство в България“ от Тереза Керемидчиева. В статията се излагат основните идеи на Учителя, принципите на Паневритмията, излетите до Витоша и Рила и пр. Придружена е с красива рилска снимка - Учителят държи беседа на планината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...