Jump to content

Французи при Учителя в Рила


Recommended Posts

ФРАНЦУЗИ ПРИ УЧИТЕЛЯ В РИЛА

При Учителя идваха посетители от различим страни, привлечени от идеите му. В последните събори особено след 1932 година много гости са присъствали. В 1939 г. една голяма група французи ни гостуваха на Изгрева и на Рилските езера. Те казаха: Това, което видяхме и чухме в България, на Изгрева и на Рила - надминава туй, което ни разказваха във Франция. Братската среда, топлотата, новите отношения - всичко това остави неизгладими впечатления в нас.

Ето част от словото на Тони Белмен, от Лион, Франция, казано при Езерото на чистотата, Рила, пред Учителя и пред братята и сестрите:

Учителю!

Откакто сме дошли в България, първо на Изгрева, и сега тук, на планината Рила, при Вас и при всички наши братя българи, ние чувствуваме около себе си такива добри мисли, благи думи и духовна радост, та имаме впечатлението, че сме станали вече жители на небето.

И ние си спомняме за нашето детство, когато дните ни бяха свободни и открити за радостта, игрите и учението сред природата. Ние можехме да обичаме природата и да прекарваме сред нея от сутрин до вечер, да дишаме нейните благоухания и нейния живот без ограничения и без страх. С какви мечти се пълнеха тогава душите ни за вълшебните богатства на планините и за красивите дарове, които тя пази за нас!

Ние мечтаехме за една страна, дето цари истинско щастие, истински свободен живот - чистата радост на истинската младост. После, когато пораствахме, ние трябваше да напуснем нежната природа и да се приспособим към онова, което хората бяха организирали в модерните градове. Тогава около нас ние срещнахме хора, които ни дадоха пример на страх, на егоизъм, на подозрение, на лични долни сметки и интереси, и бяхме принудени да се подчиним на техните правила на цивилизацията и на техния неестествен живот, затова ние трябваше да пазим грижливо, тайно в душите си, нашия дивен блян за рая на земята. Но днес, бидейки тук, ние виждаме и чувствуваме, че нашите детски мечти стават действителност.

Ние се уверяваме в това, като констатираме от месеци насам - откакто изучаваме вашето Божествено Учение - неочаквани големи промени в нашата душа и в нашето физическо тяло, постепенно и в нашите семейства и в нашите приятели. Тези резултати са така важни, че те не могат да се сравнят с малкия напредък, който правехме по-рано, с голям труд и бавно, година след година. Ритъмът на нашия живот се промени. Всичко приема за нас нов смисъл и сега за нас започва нов живот.

Аз изказвам тия мисли от името на всички французи и от името на всички приятели, които са останали във Франция, но които са свързани с нас в този момент с всичката искреност на своето сърце. Мнозина ни натовариха да почерпим от тук за тях от извора на живота. И те очакват нашата помощ и подкрепа, когато се завърнем там. Ние ще им кажем, че сме намерили тук нашето истинско отечество - страната на Любовта, на Светлината и на Истината, на истинската радост. И ще им занесем с отворени сърца всички неоценими богатства, които получихме тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...