Jump to content

Словото на французите при заминаването им


Recommended Posts

СЛОВОТО НА ФРАНЦУЗИТЕ ПРИ

ЗАМИНАВАНЕТО ИМ

Ето чест от приветствията на французите към Учителя, при изпращането им на 28 август, 1939 година, на Изгрева:

Скъпи Учителю!

Голямо вълнение ни изпълва при мисълта за нашето близко заминаване за Франция, защото ние видяхме големите промени, които ще станат с нашия живот, когато бъдем отдалечени от Вас и от всички наши български братя и сестри.

При нашето пребиваване ние бяхме приети и обиколени с толкова доброта и благосклонност, че не знаем вече как да изразим нашата признателност и благодарност.

Нашата радост не може да се предаде с думи, думите са много безсилни да изкажат това, което нашите души са изпитали всеки ден при общението с нашите братя, които са сега нашата истинска намерена фамилия. Ние намираме, че нашето пребиваване в България бе много кратко. Едва можахме да се запознаем едни с други, но въпреки това, нашата радост е голяма, защото нов живот започва за нас сега.

Напред на хоризонта ние виждаме големите задачи, които трябва да изпълним между нашите братя човеци и, естествено, пред нас изпъква слабостта на нашите лични, индивидуални средства. В светлината на Истината обаче, ние откриваме това, което в действителност е истинско братство. Това откритие ще бъде голям урок на живота, който ние ще занесем от нашето пътуване. Ние знаем сега, че братството е една велика сила на новата култура, която иде. Без това братство ние сме само едни индивиди, малки и слаби, блъскайки се при най-малките пречки в живота, докато в братството всичко се нарежда и всичко става възможно. Когато ние се съединяваме сърдечно едни с други, ние ставаме едно голямо тяло, живо, способно да предприема и да разрешава най-трудните човешки задачи.

Ние ще се завърнем във Франция сега, сред общата загриженост, и ще бъдем първите пионери за великия Мир. После ние ще се стареем да бъдем работници на Светлината. Ще започнем работа с доверие - без да чакаме другите да почнат. Каквито и да са времената, всеки ден, с всички сили ние ще работим, ще вършим добри дела - творчески и съграждащи. И достатъчно е да мислим за великите дни, изживени тук, за да придобием кураж и вяра.

Ние ще си спомняме за всекидневните постоянни усилия на нашите братя българи, събрани тихо за 40 години под вашето светло ръководство. За да може един ден да се разлее Божията Любов върху земята, тъй както Бог е казал.

Учителю!

С всичката си душа, с всичката си сила ние, французите, Ви молим да ръководите и нас в пътя на Светлината и Истината, за да можем да успеем в нашия живот и да станем отсега истински Божии работници на земята, за доброто на всички хора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...