Jump to content

В страната на розите - На гости на Великия Учител, от Елисавета Кидалова, Белград


Recommended Posts

В СТРАНАТА НА РОЗИТЕ. –

НА ГОСТИ У ВЕЛИКИЯ УЧИТЕЛ.

Учителят Дънов! - Това име не може да са предаде точно на руски език.1/ Мнозина вече са чували за прекрасния, величествен човек, който от около 30 години учи хората в България на братски живот и ги зове към светлия идеал на Любовта.

Преди две години аз се запознах с това прекрасно духовно учение, обясняващо в мистично осветление великите Божествени истини, и от тогава - да видя Учителя и да говоря с Него, стана моя мечта. Тази мечта се осъществи през настоящата година. Тук аз искам да споделя туй, което видях и лично преживях в Братството на Учителя. Преди всичко ще кажа, че то съвсем не е някаква секта, както някои мислят. То е свободна школа за изучаване законите на природата и за хармонизиране на живота с новите изисквания на Духа. „Да живеем в съгласие със законите на природата, да живеем в хармония с Божествените закони“ - такъв е идеала на учениците на Учителя.

Изгрева“- така се нарича тяхното поселение, намиращо се на няколко километра от София, на една височина, непосредствено след градския парк „Борисовата градина“.2/ Това са редица малки дървени къщички, чисти и необикновено приветливи, както отвън, така и отвътре. До всяко жилище се намира и градинка с овощни дървета. Учениците на Братството обичат много природата. Съгласно учението на Учителя, за да бъдем напълно здрави, физически и духовно, не е достатъчно само да правим разходки в природата, но винаги трябва да се намираме в пряк, непосредствен контакт с нея. И затова неговите ученици са устроили живота си така, че да имат възможност да общуват винаги с природата. И в тяхното заселище има винаги в изобилие чист въздух, светлина и прясна изворна вода. Целият Изгрев прилича на прекрасна градина, от дето се разкрива далечната картина на планината, начело с върховете на Витоша. Учителят живее в центъра на поселението, в бяла къщичка, до която се издига голямо здание, дето три пъти седмично Учителят говори своите лекции. В сряда и петък лекциите са само за учениците, а в неделните дни те са достъпни за всички, и тогава идват от София много хора да слушат Учителя.

Учителят е човек с рядка красота, с дълги бели коси, в които обаче има доста черни нишки. Той е на повече от 70 години, но въпреки това, спирайки погледа се на Него, човек се учудва на неговата духовна и физическа свежест. Блестящите му очи излъчват ум и доброта. Във всичките си движения Учителят е мек и хармоничен.

Всички тия забележителни неща, които аз видях в Школата на Учителя, не биха били възможни, ако неговите ученици и последователи не притежаваха високото съзнание за ценността на всяка отделна личност в обществото, и ако нямаха любов и дружба помежду си. И действително, този факт учудва всеки човек и на първо време изглежда невъзможен.

Това е също едно велико дело на Учителя. Той не е само философ, писател, оратор, музикант, непресъхващ източник, от който изтича все нова и нова жива вода чрез неговото Слово, но още и прекрасен реформатор на човека. Отличен познавач на човешката душа, проницателен Дух, Той е намерил начин и възможност да обедини всички тия различни мъже и жени в едно голямо семейство. Наистина, Той е прав като казва, че никакви външни социални реформи не са възможни, докато човек преди това не реформира своята душа.

На това, именно, е основано Учението на Учителя. То не е само философия, но и практическа система, опитна Школа, в която се създава новия човешки дух и новия човешки характер.

Любовта е основа на всичко. Тези думи са казани от Христа, но и досега не са приложени. Любовта, това е огромно, широко понятие, обгръщащо в себе си всички неща и всички възможности за прогрес и еволюция.

Елисавета Кидалова, Белград - 1938 г.

___________________________

1/ Оригинала на статията е написан на руски език

2/ По-късно преименуван в „Парк на свободата“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...