Jump to content

Изгрев - градът на Слънцето, Елисавета Кидалова


Recommended Posts

ИЗГРЕВ - ГРАДЪТ НА СЛЪНЦЕТО

Във всички времена и на всички народи е било известно, че Слънцето е извор на животворна топлина, която дава живот на всичко на земята. Слънчевата енергия, слизайки на земята, събужда заспалите дървета, разтваря пъпките им, покрива ги с листа, цветове и плодове. Тя прави същото и с всички други растения, и треви, с чиито стъбла или плодове се хранят хората и животните. Слънчевата енергия обновява и човешкия организъм, като го освобождава от различните отрови и вредни вещества. Но хората дълго време не са знаели това и затуй даровете на Слънцето са пренебрегвани до голяма степен от днешните хора. Всички религии, обаче, са облекли понятието за Слънцето в символи, правейки го предмет на религиозен култ.

В древната Атлантида, която е прародителка на нашата култура, и отдето е дошла до нас древната мъдрост, култът на Слънцето е бил единствената религия в храмовете на Атлантида, в епохата на нейния златен век. След погиването на Атлантида, тази религия преминала в Мексико и Перу. В Египет тя се проявявала в култа на Озириса. Озирис, светлият слънчев Бог, е убит от Бога на тъмнината и после възкръсва. Митът за Озириса представлява очакване на идването на Христа на земята. Същото очакване се проявява и в Гърция, в култа на Адониса. Младият и красив Бог на любовта и красотата, трябва да слезе в царството на тъмнината, в ада, отдето той после отново излиза, като прекарва част от живота си между хората на земята, а друга част в ада. Мистериите на Адониса означават слънчевия цикъл, четирите годишни времена в природата и в същото време те са едно предзнаменование за живота, смъртта и възкресението на Христа. Същите тези „езически“ представи са преминали отчасти и в християнската религия. Фактически, древната мъдрост на Посветените съвсем не е „езическа“. Езически са били само грубите схващания и представи на невежата тълпа, която се е борила с християнството за своите идоли и, в лицето на своите управници и императори, е осъждала християните на страшна смърт, хвърляйки ги на дивите зверове в цирковете.

Наопаки, представителите на Посветените, в лицето на тримата Мъдреци от Изток, са дошли да се поклонят на младенеца Исус, като му донесли своите дарове. Фактически, християнският празник Рождество Христово е празник на зимното слънцестоене, откогато става поврат в природата към пролетта - раждането, възхода на Слънцето. Украсената със запалени свещи елха е символ на радостта, че Христос - Слънце се е родил. Възкресение Христово пък е празника, ознаменуваш пълния разцвет, апогея на пролетта, когато Богът на Любовта - Христос, е възкръснал от гроба на материята. По такъв начин животът на природата и великата Космична Реалност се явяват единни, взаимно включващи се. Четирите годишни времена в Природата представляват също така отделни цикли в живота на човешката душа на земята. Пролетта е раждането на човешката душа на земята, нейното детство и младенчество; лятото е разцвет и пълнота на нейния живот и сили; есента е зрялост и постепенно увяхване, а зимата е старост и смърт. В същност, човешката душа, подобно на природата, подлежи на вечно обновление.

Деветнадесетия век, потънал в материализма, забрави даровете на Слънцето. Но ето че в началото на двадесетия век в България се появи едно велико движение - движението на Всемирното Братство, основано и ръководено от Учителя Петър Дънов. То напомни на целия свят забравената стара истина, стояща в основата на слънчевия култ. Но то ни носи не само тия знания, които ни даваха древните мъдреци някога, но и нещо ново.

Светът почва вече да възприема тези схващания. Навсякъде лекарите препоръчват слънчеви бани. Лете, вместо да се крият в тъмните стаи, хората вече предпочитат да посещават плажовете. Обгорялото от Слънцето лице е станало вече модно, а предишната бледност - некрасива. Появиха се нови науки - хелиотерапия и хромотерапия - лекуващи болестите с помощта на Слънцето и на светлинни лъчи, минаващи през различно оцветени стъкла, а също и други науки, предпочитащи вместо предишните лекарства от аптеките, употребата на живите сили на природата - водата, електричеството, магнетизма, силата на мисълта и на лечебните билки, кондензатори на слънчевата енергия.

Христос, живият, възкръсналият Бог на Любовта, изпраща обилно на земята своите блага и ний трябва да ги възприемем. Учителят ни разкрива тайните на силите, съдържащи се в слънчевата енергия. Тези знания са изложени в книгата „В царството на Живата Природа”, но те се намират и на други места на неговите беседи. Науката за Слънцето, науката за светлината, нова и величествена, постепенно се разкрива пред нас. Апотеоза на тази наука е онова велико свещенодействие, наречено Паневритмия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...