Jump to content

Гости от Югославия. Издания на сръбски език


Recommended Posts

ГОСТИ ОТ ЮГОСЛАВИЯ.

ИЗДАНИЯ НА СРЪБСКИ ЕЗИК

Петима членове на югославска делегация, югославски стопански деятели от Белград, дойдоха на Изгрева да се запознаят с идеите на Всемирното Братство. Те имаха разговор с Учителя. Проявиха голям интерес и взеха от литературата, в която тия идеи са наложени. Някои от тях освен литературата преведена на чужди езици, взеха и българска литература, понеже могат да се ползват и от български език.

Тия, които работят за сближаването между народите на стопанска, икономическа основа, вършат ценна работа, обаче това сближаване не е достатъчно. То е механическо и утре, при изменени условия, то може да изгуби нещо от своя характер и да изчезне. Културното общение между народите ще допринесе най-много за тяхното действително сближаване и взаимно опознаване. Още по-голяма сила за истинско сближаване на народите имат новите иден, понеже те посочват и новите пътища на международния живот.

Узвишени идеал, /Високият идеал/ на сръбски език е отпечатана в Белград, с предговор от Мара Белчева и с портрет на Учителя от Борис Георгиев. Превода е направен от Живоин Костич, уредник на Вегетарианска библиотека.

... „Преди около една година един брат, вдъхновен от една идея, със сияйно лице идва при мене и ми повери една сума от 2000 лева за първата книга на Учителя, която ще се печата на сръбски език. Отпосле той прибави още 1000 лева. Така, благодарение на готовността му да се отзове на вътрешния глас, който му е пошепнал, имаме вече началото на една велика просветна работа. Голяма е радостта на кръжока в Белград, който с енергия се е заел с разпространението на Живото Слово на Учителя. Ако българите знаеха каква привилегия им е дадена - да сеят Живото Слово между славянството!“

Абсолютна чистота“ - след „Високия идеал“, печатана на сръбски, излезе в Белград втора беседа на хърватски език „Абсолютна чистоти“, превод на Душен Богосавлевич, с предговор и портрет на Учителя. Един брат живущ в Белград отпечата на свои разноски тази беседа, след като се запозна с учението на Учителя. Идеята за това му идва след като се научава, че и други братя и сестри са отпечатали беседи на Учителя в България, Латвия и другаде и така са придобивали привилегията да бъдат сеятели на Божието Слово.

Ето извадки из предговора на книгата:

„Докато в първата беседа Учителят ни открива „Високият идеал“ в живота, а той е любов към Бога и ближния, във втората беседа „Абсолютна чистота“ Учителят ни указва на средството да се приближим към този идеал, а то е абсолютната чистота: чистота в мисли, чувства и постъпки, следователно, външна и вътрешна чистота.

Великите хора, гениите, Учителите на човечеството, са светли, слънчеви Духове, които са дошли на земята да донесат светлина, любов и свобода за всички. Това носи и Учителят. Това, което най-силно въздейства на всички у него, е неговата чистота и святост, неговото пълно безкористие, неговата сила на Духа, която Той е проявявал през целия си живот. В това е и тайната на неговата сила. И ако движението на Всемирното Бяло Братство в България Учителят е започнал само с един ученик преди четиридесет години, сега Той има десетки хиляди въодушевени последователи не само в България, но и в чужбина.

Най-голямото чудо, което Учителят върши, благодарение на своята чистота е в това, че чрез Него и неговите идеи се проявява сила, която лекува не само физически болести, но и всички душевни недъзи. На духовно слепите се отварят очите, глухи за мъдростта започват да чуват, хроми в добродетелта започват да ходят, прокажените в греха възкръсват в новия живот на Божията Любов. И по този начин Той със силата на доброто, чистотата, любовта и светлината изгонва из човешките души бесовете на злото, греха и лъжата. Много хора са оставили стария живот и са започнали нов живот - станали са трезвеници, вегетарианци, ученици на Божественото учение“.

Нова порука сунца /Ново послание на Слънцето/ от група ученици на Всемирното Братство, е издадена от Вегетарианското етично дружество в Белград. Книгата е снабдена с хубав предговор от Душан Богосавлевич. В него той изтъква важността на епохата като завой между две култури и подчертава значението на идеите, изнесени в тая книга във връзка с днешния момент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...