Jump to content

Аржентина, Буенос Айрес, Санта Мария


Recommended Posts

АРЖЕНТИНА

Буенос Айрес. Тук имахме добре посетено публично със събрание, на което се чете беседата „Високият идеал“ от Учителя. С тази задача бе натоварена сестрата Магдалина де Пита, една от ревностните и неуморни ученички на тукашното Братство. Преди да пристъпи към четене на беседата сестрата се обърна към присъствуващите с няколко думи, между които и следните:

И тъй, аз днес се явявам пред вас с настоящата беседа „Високият идеал“, изпълнена с истина, светлина и красота, които вие трябва да откриете в самите себе си. Аз ще изпълня само това, да повторя пред вас туй, което Учителят е говорил пред своите ученици и слушатели в България. И така, и ние днес всички сме ученици и слушатели, както тези наши братя и сестри в България или в която и да било страна на земята. Ний всички се намираме под едно и също небе, под едно и също слънце; което ни дава светлина, топлина и живот. Всичко, що ни разделя, ще падне пред сиянието на тази Божествена Светлина, Божествена Любов, която ни свързва братски един с друг.

Санта Мария. ... Тук ние работим неуморно за разпространение на братското учение във все по-широки и по-широки кръгове. От ден на ден Учителят става все по-близък на хиляди сърца, пръснати в различните кътища на тази обширна земя. Ето защо, ние трябва да бъдем винаги с едно съзнание и със сърце напълнено с любов, която да обгръща страдащите братя, които се блъскат в тъмнината и сенките на материалистическия, егоистичен живот. Светли хоризонти се разстилат пред нас. Всичко наоколо се радва и пее, че човек е достигнал до състоянието да разбере че всички ние, без разлика на народност, сме братя, че цялото земно кълбо е наше отечество. Въобще, засега ние напредваме от ден на ден все повече и повече, Четат се беседи от Учителя и се печатат много от тях. В Буенос Айрес беседите на Учителя се превеждат от италиански на испански. От там се пращат беседи за печатане в списания и вестници в Аржентина, Чили, Парагвай и Уругвай.

Магдалина де Пита продължава своята работа за идеите на Бялото Братство чрез печатното и живото слово. Ето нейните уводни думи, с които е открила събранието в Буенос Айрес, в което била четена беседата „Великият закон“ от Учителя:

Наново ви поднасям Словото на Учителя. Струва ми се че ви чувам да ме питате: „Дали сестра Магдалина е ученичка на Учителя? Нима Го познава? Кой е Учителят?

Аз на свой ред ви питам: дали, когато вий се приближите да една розова градина и дойдете в екстаз от багрите, прелестта и благоуханието на нейните рози, дали, казвам, вие се запитвате към кое семейство принадлежат тези рози, кое е тяхното име? Сигурно не. Първото, което ще направите, е да вдъхнете благоуханието им, да благоговеете пред тяхната прелест и после може би ще ги определите и класифицирате, но тя вече изпълни своята мисия: да ви даде красотата си в своите багри, своята любов в аромата си. Красотата влиза през сърцето. Така аз поднасям Учителя, формата, която представлява красотата, е красота чиста и спокойна. Предлагам ви в думите му уханието на неговата излъчена Любов, осъществена. Най-искрено ви казвам: аз искам да ви представя една градина от рози, от голямата божествена градина, в които има безброй рози, от която градина днес е попаднала една роза в моите ръце.

Аз ви я предлагам. Можете да я гледате и да се чудите. Можете и да я оставите настрани. Това е ваша работа. Но не, братя, вземете я, защото с нея аз ви давам сърцето си, преизпълнено с любов, и душата си, изпълнена с мир и радост. Това е единственото нещо, което притежавам и което мога да ви дам“.

Списание „Елевасион“ е отпечатало в испански превод, предговора на Мара Белчева към беседата „Високия идеал“. Преводът е придружен с портрета на Учителя,

Списание „Ла естрелла де Окциденте“, излизащо в Буенос Айрес, е отпечатало изцяло беседата на Учителя „Новата Ева“. Преводът е направен от Магдалина де Пита.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...