Jump to content

Латвия, писма от Рига


Recommended Posts

ЛАТВИЯ

ПИСМА ОТ РИГА

... Както прелетните птици, преди и след отлитането си от едни в други страни, се събират на ята, чуруликат и пеят, така и ние северняците, след напущането на слънчевата и гостоприемна България, събрали се отново тук, на север, си спомняме, и с радост, и с тъга, за онова южно гнездо, където беше тъй приветливо и топло. И ние всички единодушно твърдим, че рядко може да се намери такова светло и топло гнездо, каквото са Изгрева и Рила. Със светлината на своята Любов към човечеството Учителят озарява тази страна.

В съзнанието ни живеят две свещени места: Изгрева и Рила. Може да се каже че ние, рижаните, все още продължаваме да живеем там. Ние все още се вслушваме в живите слова на Учителя, които вляха бодрост в нас, които придадоха смисъл на живота ни, вдъхнеха ни импулс да учим и да работим. Животът на учениците, които се стремят да прилагат словото на Учителя, се отличава доста рязко от живота на другите хора. Живеейки на Изгрева, ние всички почувствувахме, че най-сетне се намираме в истинския си дом. А да почувствуваш че имаш дом на земята, в пълния смисъл на тази дума, е нещо необикновено. Още по-необикновени бяха преживяванията ни на Рила. Те ни подбудиха да отправяме поглед към красивото, към възвишеното. Те ни помогнаха да проникнем във вътрешния смисъл на преживяното и да приложим в живота придобития опит.

Ала как да се опише с бедната човешка реч величието на Рила и нейната красота! Как да са опише сиянието на лазурното небе денем или трептенето на звездите нощем? Как да се възпее Рила в мигове на величаво спокойствие или във време на страхотна буря?

За нас Рила е едно от свещените место на земята. Тя е храм неръкотворен, създаден от природата. Рила говори! Камъни, скали, езера, извори, върхове, долини и цветя - всичко говори на своя красив език. И тоя говор на планината се възнася към небето, сливайки се с Божествената мирова симфония, заедно със Словото на Учителя.

ИЗ ДРУГО ПИСМО

... Всяко писмо от България, от Изгрева, е слънчев лъч за мен. Господи, кой би могъл да разбере това! Само оня, който се е чувствувал на Изгрева като у дома си и след това пак е трябвало да замине някъде далеч, далеч ...

Ни ден не минава да не бъда мислено по няколко пъти на Изгрева, при Учителя и с всички вас. Искрено и от все сърце мога да кажа: Щастлива съм, защото намерих именно онова, което дълго търсих във всевъзможни организации и общества. Накрая аз достигнах бреговете на Обетованата земя, където живее Учителят, благият Учител. Сега виждам че всички лишения и страдания, през които трябваше да мине в стремежа на моята душа да намери истинския път, са все пак малки и нищожни в сравнение с онова велико благо, което получих в България, И сега напред, с бодър дух и радост в сърцето! Има един вечно бликащ извор, от който всякога могат да се почерпят нови сили за работа. И вие знаете кой е този Извор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...