Jump to content

Германия: „Пионери на една нова култура“, из в-к „Реформблат“


Recommended Posts

ГЕРМАНИЯ

Вестник „Реформблат“, Год. 32, брой 3741, печата следната статия:

ПИОНЕРИ НА ЕДНА НОВА КУЛТУРА

Настоящият доклад за „Истинска България“ не говори нито за множеството политически партии, които навсякъде се разпространяват, нито за множеството спортни и други организации, които подражават на западноевропейските народи. Не! Бъдещата България намира своя израз в едно движение, което се нарича Всемирно Бяло Братство. Това е едно общество, в което формалности, членски карти, липсват. То е едно братство, в което човек много може да види и да научи. Към това Братство принадлежат хора от всички обществени класи: до придворната дама - някоя селянке, която работи земята, за да си изкара насъщния хляб; до адвоката, лекаря, стоят работници и пр. Там видяхме опитомени лъвове, станали кротки като агънце: някогашни анархисти, които търпеливо обработват неголямата братска градина и търсят великия път на живота в работа и разумно мислене. Едно имение в София и множество подобни в провинцията дават ясна картина за материалните придобивки на това високо идеалистично общество. Истинската стойност на това общество се състои не само в неговите идеи, но и в непоколебимата воля да се реализират тези идем и в непоколебимата вяра, че тези идеи могат да бъдат приложени във всеки живот, през всяко време, от всяка душа, която е познала връзката си с живата природа.

Всички тези импулси изхождат от учението на Петър Дънов, ръководителят на това Братство - един истински извор на сила, мъдрост и любов. Една красива фигура, дишаща доброта, глава заобиколена от бяла коса и брада. Гърдите му дишат необикновено спокойствие, очите му са живи, проницателни. Роден като син на български свещеник, който основава /във Варна/ още през време на турското робство, първата българска църква /защото до тогава са служили в църква на гръцки език/, той е изучавал в Америка медицина и философия. Преди 36 години той се върнал в България и почнал своите беседи. Но преди това той изследва физическата основа на духовното поле, като изучава хиляди човешки глави с помощта на френологията, която наука той основно познава.

Всички ученици на Бялото Братство са вегетарианци и въздържатели. Това е принципа, с който те започват, без да говорят много за това. Някои от тях ядат само плодове. Те мислят, че тялото е само един израз на самия живот и че чистата мисъл може да се прояви по-добре в едно чисто тяло. Чиста мисъл, чисто тяло, искрен стремеж към лично съвършенство, безкористно помагане в колективния живот, искрена любов към всичко, което има живот - Божествена Любов, както я нарича Учителят - са характерните черти на тези, които следват това учение - хора с различни схващания и степени на съзнание.

Докато едни следват Учителя, защото Той ги е освободил от някоя болест и недостатъци, други търсят истината, а други пък са получили мъдрост от него. Учението на Учителя Дънов е една дълбока философска система и наглед не се занимава с никоя от религиите. Разглеждайки всички религии от тяхната положителна страна, това учение ги счита като ценни придобивки на човечеството. Обаче то разглежда християнството като основна направляваща идея, с която Учителят води слушателите си до онези висини на мисълта, дето може да се говори за висша Мъдрост и за истинска Любов.

Учениците на Бялото Братство са хора от всички кръгове на населението. Те стоят на едно високо морално ниво. Двадесет и петгодишната непрекъсната работа на Учителя Дънов, постепенното прииждане на хора, които са разочаровани от политическия и социалния живот в България, активната и при това безшумна дейност на тези хора във всички слоеве на обществото, обединението на силите на действително идеалните хора, с непрекъснато духовно развитие, и неспособността из политическите движения да облекчат съществуващите тежки условия на живота, дават на това движение мощна творческа силя, а на други страни и народи добър пример.

В книгата „Das Reich Gottes auf Erden“ /Царството Божие на земята/ от Рудолф Буркерт, описвайки духовните движения в различните страни, се говори и за Учителя, когото авторът нарича „Пророк на Бялата раса“

В немското списание „Дас Ворт“ е отпечатана статия за движението на Бялото Братство в България. В нея се излагат принципите, целите и методите на учението.

Списание „Ди Глоке“ , год IX. брой 3 печата статия с биографични бележки за Учителя, със сведения за живота на учениците на Братството. В статията се излагат и основните принципи на учението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...