Jump to content

Япония, из спис. „Оомото“


Recommended Posts

ЯПОНИЯ

В есперантското списание „Оомото“, орган на мощното духовно движение в Япония Оомото, е поместена статията „Бялото Братство“, от която даваме кратка извадка:

Днес религия, философия и наука са в упадък. Навсякъде владее формата, в духът липсва. Християнският проповедник, към която църква или общество да принадлежи, повтаря еди и същи фрази, по разни начини. Всичко това се морални съвети, повтаряни от векове насам: Бъдете добри, чисти, бъдете справедливи, вярвайте и т. н. Но кой е пътя, по който може да се постигне всичко това? Ето главния въпрос, на който никой не отговаря, защото никой не знае. Отговорът е , че само окултизмът може да направи това. Той е неука, идваща от дълбоката древност; той е бил хранилище на всички науки, постигнати от всички напреднали души през миналите хилядолетия.

България е страна на стара окултна традиция. В далечното минало в нея се е появило силно окултно движение, наречено богомилство, което започнало бързо да се разпространява. Но то не намерило прием между българския народ. Привържениците му били преследвани, изтезавани и най-после били принудени да напуснат България и да отидат между западноевропейските народи, където спомогнали за тяхното културно повдигане. В това време България паднала под петвековно робство и това причинило прекъсването на окултната традиция.

Днес българският народ е отново свободен. В късо време той направи голям прогрес в своето духовно и културно развитие. Но това, което българският народ днес дава като нещо напълно оригинално, това е учението на така нареченото общество „Бяло Братство“. Това е окултно движение в България, което включва привърженици от всички класи на обществото. То е основано върху принципите на истинското християнство. Основателят му е Учителят Петър Дънов. Според него, в основете на еволюцията на човешките душа лежат пет принципа: Любов, Мъдрост, Истина, Справедливост и Добродетел. Мъдростта внася в човешкия ум светлина, Любовта — топлина, а Истината — свобода. Но главната основе, на която почива неговото учение, е Любовта, в нейното най-високо проявление.

В същия брой на списанието е поместена беседата „Високият идеал“ от Учителя.

* * *

Японският вестник „Цинруи Аизеи Синбун“ в няколко броя подред помества статии, в които излага учението на Учителя. Дава и портрета му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...