Jump to content

Бъдещето на България - /Из в-к „Братство“, 1933 г./


Recommended Posts

БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ

I.

Колко ценен е животът и колко свещени са усилията на душата да се сгрее на огъня на светлата Вселенска Душа! Колко радостен е духът, че може да черпи топлина направо от огнището на Всемирния Дух! Колко велики са моментите, които преживяваме: край на старото и начело на новото!

Вий сте частици от запаления Огън, който стопля света; благодарение на който може да живее, да се запази и да напредва света. Вий сте надеждата на утрешния ден, когато сияйно слънце ще изгрее над цялата земя, прогонвайки мрачините на нощта. Радостна е безкрайно душата ми, че можахте да запазите през толкова изпитания малкото свещено пламъче, което утре ще се разгори в голям огън, който ще стопли цялата земя.

Ние ценим делото ви, наблюдаваме усилията ви и сме несменно с вас и зад вас. Затова изхвърлете от душите си всяко съмнение и укрепявайте в себе си живата вяра в доброто: негов е утрешния ден, всяка стъпка ни приближава към него - колесницата на живота не ще се повърне назад!... Идват дни, когато Духът ще нарежда порядъка на цялата земя и когато хората и народите на цялото човечество ще запеят купно великата Хармония на Любовта.

Затова научавайте правилата по Духа. Те са безпощадни към колебанието и двойнствеността, затова бъдете изцяло техни служители и издигнете високо знамето на Правдата. Може би в ума ви ще изпъкне мисълта: постижимо ли е да се запазим винаги будни и да долавяме винаги Божията мисъл? - Да, това е постижимо, то е доказано и засвидетелствано с живота, с усилията и с кръвта на хилядите, които преди вас бяха проводници на Божественото вдъхновение. Ще отворите душите си, сърцата си и умовете си и небесният извор ще протече през вас. С поглед отправен напред и нагоре, вървете по тоя път и вие ще бъдете достойни ратници от светлото Христово Войнство.

Устрема към Великото Дело, което сте прегърнали, не е само чувство, не е само временно възхищение: той ви водя към посвещение в тайните на Духа. И целта на това посвещение е да направи душата ви прозрачна призма за лъчите на Божествената светлина. Да станете проводници пя Божествената красота, проводници но Божествената Истина и Любов.

Не се страхувайте от препятствията, които ежедневният живот ви поставя, днес светът е изложен на пожар! Целта на този пожар обаче е: да изгори непотребното, низкото, грешното, подлото. От всичко, което става, вие трябва само да вземате поука. Няма обаче време за събитията, които стават отвън. Не се тревожете и не се спъвайте от тях. Защото най-великото събитие за вас е да станете проводници на Божествената светлина. За него, за това събитие, не ще се пише по вестниците, нито ще го узнаят по четирите краища на земята. То е толкова велико, че може да стане само в тишината. Както всички велики събития!

Бурите и ветровете обаче ще отлитнат, но земята на благословението ще пребъде. Бъдете верни пазители на това, което ви е поверено, защото безброй очи от други светове са отправени към вас: идва времето на най-великото, на истински великото събитие: да се установи Божия порядък на тази земя. Безброй светли същества, изпълнена със сила и власт, с мъдрост и любов, с истина и светлина, работят за идването на този порядък. Вие що бъдете само техни проводници и помощници.

Велика е ролята на малки България за идването на Новия Ден на човечеството. Велико е вашето Ръководство, което вие никога не трябва да огорчавате, а трябва винаги да бъдете готови да слагате по малко съчки на Божественото огнище, за да не изгасна никога Свещения Огън, който е запален тук и който ще обгърне цялата земя, ще вдъхнови и възпламени за нов живот цялото човечество.

Безброй големи и силни неща на днешния ден ще отминат без следа, земните величия, чието обаяние днес пълни света, ще бъдат забравени, от техните дела не ще остане нищо, освен, може би, само позорни съсипии, но Светлината, която изгря над тебе, Българийо, и която днес никой не вижда, дори и твоите собствени чада, вечно ще свети по цялата земя, ще озарява и ще вдъхновява човечеството.

Затова вий, малцината, които сте пробудени днес, слушайте гласа на Учителя, защото Божественото Слово, което излиза из неговата уста, ще стане насъщния хляб за бъдещите, които идват след вас, по всички кътища на света.

Българино! Не огорчавай Божественото ръководство, което благоволи да се изяви към теб. Не ставай плячка на малодушие, безверие и съмнение, но бъди положителен във вярата си в бъдещето. Помни, че Божията нога е стъпила на твоята земя, затова върви по пътя иа Доброто и знай, че никакви вражески сили не ще могат да те засегнат.

Хубава родна земьо, осияна от светлите Божии лъчи, вий, китни върхове, от които се разнася сутрин чудния химн на Слънцето, вий, изобилни извори, от които шепне нежно, тихо и сладко Божията душа, във тебе, о земьо, благоволи Всемирният дух да се всели. Възраствай семената, разцъфтявай долините, украсявай плодовете, защото в тебе са дошли да работят Силите на Светлината! Рано е още човешкият ум да разбере безграничното могъщество, безграничното величие и красота на Божията благодат, която се излива над теб, о родна земьо !

Вий, малцината, чиито очи са отворени, свято пазете заветите на Учителя, хранете душите си с плодовете на Светлината, носете даром и даром раздавайте Небесния Хляб по четирите страни на света. Изгря веч Светлината! Близко е денят, в който очите на всички люде и народи ще се обърнат към нея!

II.

Само Истината ще ви направи свободни. Истината ще ви направи разумни. Истината ще ви направи любещи. Истината ще ви направи безсмъртни.

Що е Истина? - Истината подразбира красотата на човешката душа. Истина е че ти си обект на една висша Справедливост, в която можеш да откриеш и съзерцаваш Първичното Начало. Истина е че ти съществуваш като една вечна, безсмъртна Реалност - ти трептиш в безграничната Симфония на Всемира като една самостоятелна нота, която никога не ще се изгуби, защото нейното изчезване би нарушило цялата вселенска хармония. Истина е че ти си една велика възможност и извън тебе всичко би било небитие.

Що е Истина? - Истина е че съществуват слънца и планети, изпълнени с велик и красив живот - изпълнени с най-възвишена мисъл, поезия, музика, знания и любов. Истина е че съществува свят на „чудесата“. Истина е че съществува свят на душата. Истина е че съществува Божествен свят.

Що е Истина? - Ти и Небето сте едно. Възможностите на Небето са и твои възможности. Небето е в тебе - в твоята душа. Истина е че ти си тъй реален, както е реален Всемира. Истина е че ти си тъй безсмъртен, както е безсмъртен Всемира. Истина е, че животът, който те изпълва, по естеството си е един и същ с живота на боговете.

И тогава, що е Истина?

Тя е без начело и без край. От света на Истината си започнал, и в света на Истината ще живееш. Обичай живота на Истината, защото той е храна за душата ти. Бъди чист като адептите на Истината, защото те са първите лъчи, които събудиха струните на душата ти. Те са първият пламък, който запали духовния огън в тебе. Обичай ги, защото те носят в себе си богатствата на Любовта. Приеми ги, дай им добър прием и нека те винаги бъдат твои невидими спътници, защото дълъг път те чака: тежки дни на изпитание ще минеш, докато просветлиш материята на първичната клетка в теб.

III.

Знайте, че България засега представлява ключа на Европа. От нея зависи да се внесе за в бъдеще правда и ред в световните работи и в отношенията между народите. И всеки, който си позволи да отключа и заключа с този ключ без позволението на Небето, ще бъде наказан. България ще даде светлия, единствения досега пример - тя ще покаже как трябва да се разрешават занапред спорните въпроси между народите. Щастливи сте, че живеете в тави земя! От нея започва възраждането, от нея ще огреят лъчите на новата култура. Тук има нещо особено, на което целият свят ще обърне внимание. Бог обикна България и я направи земя свещена. Като така, тя ще бъде и земя свободна.

Всички ще дойдат тук на поклонение. България ще бъде нова Палестина, нов Йерусалим. Обичайте я, защото тя ще даде разковничето за изправяне на неправдите по земята. Не се смущавайте от световните събития. Те ще бъдат в полза на България. Духът е взел вече страната в своите ръце и ще я ръководи. Той трябва да бъде слушан, и неговите повели трябва да бъдат изпълнявани.

Знайте: други са силите, които днес направляват световните събития. Като имате пред вид това, не спирайте вниманието си на личностите, които са днес начело на народите. Те са само оръдия на други сили.

Една свещена война се води днес в света и вие сте повикани да изпълните своя дълг като редници в нея. Това е борбата с грубия материализъм и егоизъм, - личен, класов и национален. Докато България търси подкрепва от външни сили, тя ще остане безпомощна. Но ако се опре на Бога, всички трудни въпроси ще се разрешат най-лесно и най-правилно. Бъдете верни на Бога и не се безпокойте. Има кой да работи за вас. Търпението, самообладанието и изчакването естествения ред на събитията е признак само на сила, ръководена от мъдрост. По този път - истината и свободата ще бъдат достигнати.

Трябва да се премахне неправдата - социалната неправда вътре в страната и да се възцарят принципите на Братството и Любовта. Това е основата, върху която ще се изгради новият живот. Иначе, може ли да се иска правда от вън, докато не е приложена от вътре? Подготвяйте условията, за да могат добрите заложби да се разрастат и реализират от новото поколение. Раздухвайте огъня на Любовта. Събуждайте онова светло знание за живота и човека, което дава себепознание.

Бъдете верни, и ще разнесете Светлината на Истината сред народите. Ще паднат веригите на тялото и на духа. Слънцето на новия живот ще пръсне мрака. Много системи ще пропаднат, но системата на Божествения ред ще остане завинаги.

И тогава плодовете на земята ще бъдат по-сладки. Цветята ще бъдат по-красиви. Изворите - по-чисти. Слънцето ще грее по-ярко. Защото тогава на земята ще живее новият човек.

Април, 1933 г.

/Из в-к „Братство“/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...