Jump to content

Из спомените на Райна Каназирева


Recommended Posts

ИЗ СПОМЕНИТЕ НА РАЙНА КАНАЗИРЕВА

Един ден в Стара Загора дойде при мен старият старозагорски адвокат Иван Желязков Сливков и ме папите: „Госпожа, вие сте била последователка на Петър Дънов. Вярно ли е това?“ - Да, казах аз. Той каза: „Аз го познавам добре. С него бяхме заедно студенти в Америка. Той беше много по-млад, но като българи, общувахме всеки ден“. Аз живо се заинтересувах от думите му и казах: „Моля ви се, господин Желязков, разкажете ми нещо от неговата младост и какво е вашето мнение за него”.

- Моето мнение, рече той, не е особено добро. - Изненадана, аз широко отворих очи и възбудено запитах: Но защо, моля ви се, кажете ми нещо по-определено за него. Младежки грешки, поведение?

- Нищо подобно, госпожа! Той беше смирен, скромен, тих, силен в учението, но ето защо аз не го харесвах: той, госпожа, беше красноречив, имаше дар слово, и като почнеше да говори нещо, всички студенти млъкваха и го слушаха с внимание и уважение. А знаете ли какво значеше такъв оратор преди 60 години в Америка? Това значи, че той можеше да стане не милионер, а милиардер, а той беше беден. Освен това, той свиреше чудесно на цигулка. А знаете ли какво значеше в Америка преди 60 години това? Това значеше, че той можеше да стане един от най-богатите хора в Америка. А той свиреше без пари и беше беден.

- Други спомени за него: често студенти групово излизахме на екскурзии и отивахме в просторните лесове. Студентите обичаха Дънов и в такива случаи повече се групираха около него и когато сядахме на почивка, всички бяха около него. Стихваха шегите и закачките и чакахме да чуем него. И той увлекателно почваше да говори за красотата и необятността на вселената, за величието на Бога. - Погледнете, казваше той, звездното небе - каква премъдрост, каква хармония, каква велика разумност. Погледнете тези цветенца, тези поточета около нас. Кой поддържа тази красота, тази любов?

Слушахме в мълчание и сякаш забравяхме себе си, отнесени в един по-красив свят. /Той говореше отлично английски/. Понякога той неусетно се отделяше от нас и като не се върнеше скоро, водени от любопитство, тръгвахме да го търсим, къде ли е и какво ли прави сам. И често го намирахме отдалечен, или седнал и вперил възхитени очи в простора или със затворени очи и вглъбен в мисъл, а често коленичил, със скръстени за молитва ръце и така се пренесъл, че не ни усеща като се приближаваме до него. Ако някой отиваше да го бутне, той тъй трепваше и лицето му изразяваше като че ли се пробужда от красив сън.

Като каза това адвокатът, аз не можах да се въздържа и се разплаках. Той се зачуди и ме запита защо се разплаках. - Благодаря ви, господин Желязков, казах му аз през сълзи - аз такъв го искам моя Учител. Милионери и милиардери има много в света, но като него няма. Той е един и ние затова го толкова ценим и обичаме. Адвокатът вдигна рамене в знак на недоумение, но се разделихме видимо доволен от ефекта на своите спомени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...