Jump to content

Последната екскурзия на Учителя до Мусала, /Из Посланието на Братския Съвет март, 1969 г./


Recommended Posts

ПОСЛЕДНАТА ЕКСКУРЗИЯ ДО МУСАЛА

Последните години Учителят пожела да отидем до Мусала.

Той извика брат Боян и му каза: „Може ли да организираме едно отиване до Мусала?“

Брат Боян е възторжен. Той е като извор, който блика стремително - веднага се устремява да изпълни задачата.

Идва при мене: „Учителят иска да отидем на Мусала, малка група.“ Сядаме да обмислим подготовката. Най-трудното е да се вземе разрешение за кола до Чам Курия /сега „Боровец“/. Тогава колите бяха под режим, нямаше бензин, правеха се икономии и много мъчно - само за належащи нужди, се отпущаше кола. Казвам на брат Боян: „Отивам да вадя разрешително“.

Намерих службата - опашка. На гишето чиновник - тъп, невзрачен, студен като идол. Той само в един случай даваше разрешение - ако е за болен. Тъй му е заповядано. За всички други искания имаше само един отговор - не! Приближавам се към гишето, следя за какви случаи отпуща - само за болни, мисля си какво да правя? - Мъча се с един компромис: брат Боян е болен, боли го крака, все едно че за него искам колата. Но всичко това е като корав залък - обръщам го и не мога да го преглътна, не е съвсем тъй работата. Колебая се, но вече приближавам гишето и нямам избор. Казвам му: - Кола до Чам Курия, за болен.

Автоматът написва позволителното и ми го дава. Тръгвам за Изгрева, но без ентусиазъм, нещо ме потиска, чувствувам, че не е в ред работата. Пристигам горе, брат Боян ме чака с нетърпение и тревога. Казвам му: Вземах разрешение за кола. Той изхвърчава към Учителя, хлопа на вратата, подава се Учителя: - Учителю, вземахме разрешение за кола. А Учителят строг, сериозен, гледа го известно време мълчаливо, после отсича: „Аз на кола взета с лъжа не се качвам“ и затваря вратата. Брат Боян се връща като попарен от слана. Бавно се влачи той назад, увесил главя, прилича на свещ, която доскоро весело е горяло и изведнъж вятърът я духнал - сега дими.

Казва ми: „Учителят не иска кола, взета с лъжа“.

Сега всичките камъни дойдоха на моя гръб. - Не го ли чувствувах аз това! Не чувствувах ли, че не е правилно, че не ни прилича такава постъпка? Грабнах шапката и хукнах към града. Отивам в службата. Качвам се при началника, чукам и влизам в кабинета му. Млад човек, в униформа, с хубаво светло лице, седи зад бюрото.

Казвам му: Нашият Учител иска да отиде на Мусала. Ще ни трябва кола до Чам Курия. Младият хубав човек посегна, взе от бюрото листче и написа: - Да! Подаде ми листчето мълчаливо.

Слизам долу при „цербера“. Разбира се, той не ме помни. Подавам му листчето, той написва разрешението и ми го подава. Сега аз хвърча към Изгрева. Вливам при брат Боян, той седи все така посърнал. Турям разрешението пред него и казвам: „Ето разрешение без лъжа“. Брат Боян скача и полетява към Учителя:

- Учителю, имаме разрешение без лъжа! - Учителят се усмихва и казва: - В петък можем ли да тръгнем?

Други затруднения нямаше. Продоволствието за нас не беше трудно. Дрехи и каквото трябваше, предвидихме.

Това беше последното изкачване на Учителя на Мусала. Той като че идваше да се прости с любимия връх, на който толкова години ни е водил и за който Той създаде песен. Тя ще се пее и за в бъдеще, през вековете.

Всичкото време Учителят беше сериозен, мълчалив, съсредоточен. Той вървеше бавно и често се поспираше за малко.

Учителят си вземаше сбогом с планината. Неговият поглед обхождаше прекрасните мощни форми на скалите - спираше се на върховете, огрени от слънцето, вдъхваше дълбоко аромата на елите и смърчовете, поспирваше се на мостчетата да погледа кристалните води на потоците.

Учителят се прощаваше с този хубав свят, който Той ни откри и ни научи да обичаме.

Прекарахме три дни на хижата, като всеки ден излизахме на изгрев слънце на Мусала.

Какво отношение има човек към дадена местност? Какво взема от нея и какво оставя от себе си? - Тук, в скалите, има „записи“ за това наше посещение. Записани са и мислите и чувствата, които са ни вълнували, ясновидците на бъдещето ще разчитат един ден тези записи. Но и обикновените хора, които посещават тези места, ще усещат, че нещо хубаво излиза от скалите и върховете - едно хубаво присъствие, което събужда в тях добри чувства, и няма да знаят откъде иде то. А в душата им ще трепти един нов живот - както покълва житното зърно в почвата, огряна от слънцето.

Нищо не отминава безвъзвратно. Всичко се съхранява в живота на Цялото. Нищо не се губи в Природата. Защото животът е един и непреривен, едно Цяло - минало, настояще и бъдеще. Стига да излезе човек от ограничението на малкия живот, той ще намери в Големия живот всичко, което е обичал.

Нека бъдат отворени душите ни за Доброто и Истината. Да разговаряме с нашите напреднали Братя - те да ни учат и ръководят в живота. Радвайте се и благодарете - животът е велико благо, дар от Бога.

За в бъдеще предстои духовно издигане на човечеството, а не техническо. Техниката няма да направи човека щастлив, нито ще осмисли живота му.

За духовното издигане на човечеството работят учениците на Бялото Братство.

Те са по цялата земя - всред всички народи, раси, вери. Те работят като учени, художници, музиканти, поети, общественици, хора на труда, майки и бащи, братя и сестри. Те са носители на светлата мисъл, служители на Красотата, Правдата и Истината. Това е Велика Армия, която воюва без кръвопролития. Нейна е Победата.

Нека бъдем достойни ученици и работници на Учителя - верни и истинни!

Из Посланието на Братския Съвет

март, 1969 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...