Ани Публикувано 24 Януари Публикувано 24 Януари ЦАРЯТ И МИНИСТРИТЕ Ще уподобя съвременните религиозни хора на онзи цар, който преди да тръгне на едно дълго пътешествие повикал десетте си министри и разделил царството си на десет части, за да ги управляват всеки от тях, докато се върне. Когато се завърнал, царят се преоблякъл като беден просяк, отишъл при първия си министър и му казал: “Беден съм, няма ли какво да ми дадете?” - “Жено, дай му скъсаните ми панталони, та да се отърва от тях” - казал министърът. - “Благодаря” - отговорил просякът. - “Ще благодариш, разбира се - отвърнал министърът, - те за тебе са добри”. После царят отива при втория министър: “Синко, нямаш ли някоя дрешка да ми дадеш?” - “Жено, дай му съдраната дреха!” Отива при третия министър - и там му дават скъсана риза. При четвъртия министър му дават скъсана шапка, при петия - скъсани обуща и т.н. Всички му дали по нещо. Най-после царят пристигнал официално в двореца и поканил всички свои министри на угощение. “Какви ли подаръци ни носи царят?”- помислили си те. Всички се облекли с парадните си дрехи, наредили се около трапезата и зачакали. А царят започва да ги дарува: на първия министър дал скъсаните гащи, на втория -палтото, на третия - шапката, на четвъртия - ризата и т.н... Така и Христос, който има много съдрани гащи, ризи, обуща и шапки, ще ви събере на едно угощение и на всички ще подари по нещо от тези скъсани неща. Сега ще кажете: “Слава Богу, ние не сме от тях”. Има един стих, който казва: “И мислите им ходят след тях”. Закхей, НБ, 26.11.1916 Неделя, София
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване