Ани Публикувано 25 Януари Публикувано 25 Януари СИЛАТА НА МИСЪЛТА - ООК 18 год. Том 2 /1938-1939г / ИСТИНСКО МИЛОСЪРДИЕ По какво се отличава човека на милосърдието? Ако един човек е милосърден, той ще влезе в една колиба на един беден човек, ще се заинтересува как поминуват, ще извади нещо и ще даде. Ако това милосърдие не е развито в него, той ще погледне отвисоко и ще си замине. Така вие ще се намерите в положението на онзи персийски шах, който бил щастлив. Единственият щастлив бил той. Той не знаел какво нещо е страдание. Един ден той излиза от дома да се разхожда сам и среща го една вдовица и му подала ръката си. Той се учудил как смее жената да го спира на пътя и да му иска пари. Той я погледнал накриво и си отминал. След сто крачки го среща един човек с отрязана ръка и го спира. Той казва: „Кои са тия хора, които развалят настроението ми днес?” И най-после среща го един човек с отрязани ръце и крака и отподире му иска. Връща се назад и вика слугите си и им казва: „На оная вдовица дайте една златна монета, на онзи с отрязаната ръка две монети, а на онзи с отрязаните ръце и крака - три. Върви да ги застигнеш и да им дадеш.” И всяка сутрин той изпращал слугите си с торба злато да им дават, та да не ги среща на пътя си да му развалят настроението. Той не искал никой да го безпокои. И той мислел, че свършил добре живота си. И отишъл при персийския бог Ормузд и му казва: „Господи, аз се постарах да изпълня закона Ти. Девет десети от всичкото си богатство раздадох на бедните.” Ормузд му казал:”Ти направи това, защото не искаше да те безпокоят. Не го направи от любов, а за свое удобство. Аз ще те пратя на земята още веднъж, за да се научиш какво нещо е милосърдието.” Той се ражда втори път не като шах, а в бедно семейство. Баща му бил зидарин. Качва се един ден на една къща, пада от покрива и се строшава ръката му и крака му, и остава инвалид по пътя и проси по същия начин и Ормузд го пита: „Как ти се струва, как ти харесва това?” И почва онзи да вижда какво е било неговото минало. Най-после идва една млада мома и тя му услужва и му показва какво нещо е милосърдието. Той тогава разбира, че трябва да има едно същество, което да влиза в твоето положение, а не само да ти помага, само за да се освободи от тебе. Ти казваш: ” Аз му дадох 5 лева.” Ти можеш да му дадеш един скъпоценен камък и да кажеш: „Осигурих го.” Не, в Божествения свят всяко нещо, което не е направено от любов е престъпление. Всяко нещо, в което не присъствува светлината е престъпление. Всяко нещо, в което няма силата да повдигне човека е престъпление. Божествената мярка, ООК, 22 март 1939 година
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване