Jump to content

(8) Среща с царя на 23.VII.1938 г.


Recommended Posts

(8) Среща с царя на 23.VII.1938 г.

На 23 юли се виждах с царя във Враня. Говорихме от 10 до 12 и три четвърти. Сутрин[та] Генчев беше много официален, но му казах да се не занася. Царят беше внимателен и любезен. Интимен. Като ме видя облечен със сив хубав костюм, но без връзка и без шапка, той се засмя и ми каза (понеже винаги ходех при него много небрежно облечен):

- О, Вие сте сега «а л'англе»*.

- Е - рекох, - и аз да се докарам малко.

Заразпитва ме за Рила. Казах му, че дъждове валят.

- Е, малко сушата се оправи - каза той.

- Щом разбрахте за какво е наказанието, и престанаха да Ви бият. А по-рано Ви биеха, защото не искахте Божието благословение.34 Но ще дойде и нещо повече, ако предизвиквате.

Говори ми за приема в двореца на депутатите. Казах му, че всички са доволни. Той много майсторски изолирал всички стари от разговорите. Казал, че искал да поговори с младите (новите) депутати. Разправи ми какви отделни разговори е водил с Пастухов35 и Драндаревски36, с ... не помня още кои, но много ми хареса това, което беше говорил. Казах му, че е роден за миротво-рец, че всички му са се радвали, че за него е миротворството, а не войната, че му предстои да внесе мир в държавата и между другите държави, че е срамот-но сега, когато хората правят договори с чужди хора, народи, и се разбират, той и своя да дели37... Говорил със сливенския депутат, му харесал; с Недялко Атанасов38, и бил мек и пр. Говорихме по положението. Аз го посъветвах да се чака, да не прави сега смяна, защото е опасно. Нека като се върне от Европа, ще бъде по-добре ориентиран. Той се съгласи с това, но казах му, че Николаев е истерик и не може да остане на това място, защото може да направи глупости.

- Да - съгласи се царят и ми предаде един разговор, който Николаев е водил с Лекарски39, който е безобразен по държание, или по-право - по без-принципност. Тогава ме запита кого да турим министър на вътрешните работи. Казах му пак, че за Кимона и Луков е още рано много, те трябва да се школуват малко. Установи се той:

- Пак «четината» Красновски40 да туря?

- Той е добър - казах му. - И да знаете, че ще го намерите там, където бяхте го поставили. Спомнете си само каква декларация беше направил при уволнението си.

- Да, това е вярно - съгласи се царят.

- Той или други, но устойчив човек, а не тоя истерик, за когото уж Генчев гарантираше, а сега, когато му казвам, той вика: «Е, майната му, да го сменим...» Така не върви.

Тогава царят ми показа една листа, направена от Генчев, и взе да ме пита за някои от писаните в нея лица. Спомена Омарчевски41. Казах му, че пие и не е годен. Разправих му за жена му, която идеше всеки ден да се оплаква от Омарчевски, а после как дойде да иска да го правим министър.

______________________

* а л'англез: a I'ainglaise (фр.) - по английски маниер. (бел. М.И.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...