Jump to content

(44) Среща с царя на 5.V.1939 г. при Евдокия


Recommended Posts

(44) Среща с царя на 5.V.1939 г. при Евдокия

На 3-ти през нощта ме събудиха към 11 часа с едно писмо от Евдокия, в което ми пишеше, че брат й се чувствувал отново лошо на баните и молеше за помощ, за да може да дойде за парада на 6-и.281 На 4-ти си дошъл и на 5.V в десет часа ме викаше.

Отидох и преди да дойде той, поговорихме доста с Евдокия. Приказвахме за къщата й, за градината, за цветята, за картините и й обясних някои знаци по цветята, например триъгълник. Приказвахме също и за брат й и неговото състояние. Също и за царицата, от която тя смята, че брат й много тегли. Тя е здравомислеща и схваща нещата много добре.

Царят дойде след десетина минути, като влезе в двора през големите врати чак [над] двора. Беше облечен като генерал, пълен. Влезе с охкане, а аз го посрещнах със смях:

- Свети Георги мъченик.

- Не, свети Борис мъченикът - каза му Евдокия [и] веднага си излезе, а ние седнахме и започнахме разговора.

Започна да ми разправя за болестта си, за баните, които правил, и за мъките, които е преминал. А после и за караницата, която е изкарал с жена си.

- Тя е бясна. Нарече ме луд и иска да съм се прегледал на лекар, защото не съм обичал децата и не съм се грижел за децата - [когато] бил ваксиниран Симеончо. Викала лекар от Варна, Дечев, и сега се чувствувала малко сконфузена. - Проклето нещо - казва ми. - При толкова стаи, взела стаичката на брат ми в Кричим и турила зъболекарските си принадлежности, само и само да може да ни скара. Проклето. Само за зло мисли! - и пр. в тоя дух.

Казах му, че ще се оправи, да има още време, че тя е барометърът на Италия тук, че трябва да я остави свободна, защото той я обича и мрази, и ревнува едновременно.282

Царят се засмя и съгласи с това, но казва:

- Какво да правя?

- Тури около нея хора и при това не спори с нея, кажи й, че за детето тя трябва да се грижи само, а ти - когато стане на 21 години.283 - И тогава му обясних, че за бъдещата култура децата няма да знаят бащите си, а само майките, както Христос Исус.

- Така би било хубаво - съгласи се царят с първото - да се не препира с царицата за Симеончо.

- Вие имате силни семейни чувства и те Ви пречат много. Трябва малко да се освободите поне външно, а вътре пак си имайте тия чувства като подтик.

Разговорът вървеше на разни теми, но общо прескачаше от време на време пак към царицата и нейното желание да се оплаче вкъщи от него. Говорих му да не се меси в тая работа, понеже е поискал помощ. Да не се бърка фелдшерът там, където пипа професорът, защото само ще развали... Той се съгласи с това. Говорих по тоя въпрос, а също и по някои интимни работи, засягащи общия им живот.

После ми помена, че Кьосето спи. По-добре сега, и без туй мнозина приказват и тичат. Но той може би е изтървал нещо, защото е говорил пред народняци, с които играе на карти, че не е с Германия, и те са го предали. Сега той иска да контраблъфира чрез Потьомкин и е казал може би повече, отколкото трябва, и може да се получи нещо неочаквано, ако онзи го издаде.

- Няма нищо, сега всички държавници приказват това, което им изнася, и го сменят.

След това той ме запита как да бъде утре на парада. Казах му, че за нас иде един отлив284, а за съседите - прилив, и ние трябва да бъдем много внимателни и с нищо да не провокираме, защото Учителят на тръгване ми каза: «С мир всичко, без мир - нищо!»

- Че сме храбри - светът ни вече знае. Че имаме да взимаме - и това светът ни признава, макар че още не ни го дава, но утре и това ще дойде, няма защо да се безпокоим за това. Речите трябва да бъдат сдържани. Да имаме предвид, че България има да играе завидна роля в бъдеще и че ако преди 1000 години чрез богомилството даде подтик на всички народи в Европа, и сега това иде. Черната ложа иска да превърне тая енергия в материална, да се бием пак, както в миналото, но ние не трябва да се поддаваме на тая съблазън.285 За нас е отворено само нагоре - духовното, [в] това ние сме силни. Те, всички съседи, са по-многочислени от нас и въпреки това се страхуват, защото се боят от духа, който е в нас. Това духовно тепърва има да се развър[же?] в нас, [в] нашия народ. Аз не съм патриот и шовинист, това Ви го говоря като една бъдеща мисия на България, която никой не може да ни отнеме, но може да забави. Не напразно Учителят казва, че златният век е сега.286 Ето, и Симеончо се роди, но да върви сега не по старите пътища, а по новите - духовното.287 Сега, политиката на Кьосето с две думи: изчаква възможностите и използува моментите!

Царят слушаше всичко това внимателно и с нещо се съгласяваше.

- България е освободена от Белия Цар за специфична мисия и тя е напред. В нея ще вземете и Вие участие. Вашият живот тепърва ще се осмисли. На Вас много би Ви се помагало, ами нямате инсталация, която да поеме енергия.288 Кой Ви е крив, като се занимаваме само с обикновени работи? И Вашата болест е резултатът от стари ядове, които сега излизат.

- Имам си ишиас и подагра.

- Е, това са Франция и Германия, заедно те ядат.289

Той почна да се смее.

Пак се върнахме на семейни подробности за царицата, която много го ядосала и заплашила, че ще пише вкъщи. Казах му да не [я] предизвиква, защото няма смисъл. Заговорихме тогава за Павел290, който Емануил го предупредил, че е неискрен, а тоя път и царят разбрал, че те са си нещо плюли в устата с румънския, защото друг път Павел му се е подигравал, а тоя път - не. Това обърнало внимание на царя.

Разговорът минаваше на разни теми. Генчев не може да прости на «моторизирания» (Стойчо), загдето му измени за Шебека (Спас Ганев).

- Генчев е като лупа - каза царят, - наблизо се вижда добре, а надалеч не може.

- Той е питал Севов дали съм говорил за него нещо, но каквото имаше, аз си го казах навремето и в очите му.

Говорих му да чете, защото ние му даваме най-малкото, без което не може, но него вече трябва да го направи.291 Разказах му и за жена ми, колко малко исках от нея, но тя пак не можа да се отърве, защото не послуша.

- Ето, на нея не можахте да помогнете - каза царят.

- Там причината беше друга. Бабалък ми беше разгонил Бялото Братство в Търново с Харлаков292 и поради това от рода му нищо не остана - там беше причината.293 За Вас тия причини няма и ако слушате, работите ще се оправят. Тепърва Ви иде разумният живот. Няма какво да се мислите вече остарял (защото той ми казваше, че е вече стар). Търпение и вяра - това като основа.

На тръгване го помолих за една вдовица на подофицер, да го направят фелдфебел, защото му се полага по закон, а също му дадох сведения за докторите Недков и Даскалов:

- Прочети си ги - доста болни са съсипани. Знайте го с време и не ги защитавайте.

На раздяла той си взе сбогом и си отнесе погледа настрана и към земята.

- Тъй сбогом се не взима. Гледайте ме в очите, за да вземете сила. Тя от земята няма да Ви дойде.294

- Ама ще мога ли да издържа утре за парада? - питаше ме той, като гледахме из прозореца силния вятър, който се изви.

- Разбира се - казвам му.

- Довиждане още веднъж. - Но тоя път вече той ме гледаше в очите и като мина в другата стая, почна да пее и свири после. Изглежда, че кракът го болеше, но вероятно бе доста преувеличил поради англичаните (театър) и германците (инженери, които бяха дошли... и той трябваше да ги приема...).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...