Jump to content

(47) Среща с Кирил в Стоянови на 22.V.1939 г. от 11 до 12 и 20 ч


Recommended Posts

(47) Среща с Кирил в Стоянови на 22.V.1939 г. от 11 до 12 и 20 ч

С писмо от Надя, Кирил, князът, искаше среща. Повод беше животът на Багаров313, който се залибил с жената на брата си и вършел глупости, вследствие на което синовете му, или по-право децата му, искали да избягат от къщи и да си отдръпнат свойте гаранции в търговията, което щяло да се отзове лошо за търговската му къща в Париж. Той самият ги посъветвал да чакат, докато се насити и клекне; понеже е стар - не повече от година.

Казах му, че причините за подобна близост могат да бъдат [от] различно естество и начините на действие са различни, но в момента не мога да се произнеса; че ми са потребни дата на раждане и портрет и на двамата, за да кажа нещо по-положително.

После минахме на някои въпроси. Той ме запита как ми се е сторила речта на царя.

- Не я чух, но я четох. Хубава е. И самият този факт да се прославя науката сега, когато другите прославят топовете и избиванията, е сам по себе си много добър...

Запита ме тогава трябва ли да се допуснат манифестациите.

- Разбира се, само че канализирани.

- Ама Кьосето е против.

- Не е много умен. Че върху какво ще базира утре своите дипломатически претенции, ако няма народни движения?

- Но един французин казал: «Знаем ги тези работи (манифестациите), те ставаха у нас при Блум»314...

- Та какво от това? Недейте забравя, че има нещо по-опасно от това - то е да кажат, че царят не се интересува от това, което иска народът, и спира неговите въжделения. Изобщо, сега, когато на историческата сцена се подвизават Мусолини и Хитлер, троновете не са устойчиви и само една голяма справедливост може да ги крепи. Без провокации, но и без овчедушие и излишна сервилност. Трябва да се следва разумна политика, в която негодниците да се отстраняват. Няма защо да се държи едно парче умирисано месо, което може да вмирише цялата стая. Защо се държи още кметът Иванов? Той тъй безобразно хазяйничи в града вече 5 години. Каква нужда има царят от подобни хора? Бях му казал да тури генерал Каблешков. Той искаше да тури пак техник, но техниците са тесногръди. София не е само пътища. И използват специалността си само за далавери... При това и Вие трябва да работите и помагате на своя брат. Вий не сте малък вече. При това, както виждате, има различни условия на живот - поменах му за царицата и неговата стая в двореца, взета от нея за зъболекарски принадлежности... Той се зачерви и смънка нещо, но личеше си, че му е неприятно... - Бях Ви дал книга една; не зная, дали я четете?

Пак смънка, от което разбрах, че не я е чел. Тя беше по тайната философия на Индия.315 В тоя дух му говорих, но той, като се държеше видимо внимателно, виждах как думите ми се плъзгаха като по намазана със зейтин* кожа - вода...

След обяд дойде Севов да говорим върху някои работи. Главно Пращилов му говорил, че Севов се бил обявявал пред царя срещу Недев, понеже отстъпял на депутатите.

- Аз казах това на Недев, защото искам да не прави грешки - казах аз.

- А, тъй ли, пък аз помислих да не е интрига от друго място, защото Кьосето е говорил на царя да се разпусне камарата и да се правят нови избори, но не Недев да ги прави.

И царят му казал: «Така ме преряза, като чух това (за Недев)!» Ясно е, че е напомпан.

Казах да каже на царя, че това ще бъде най-голямата глупост. Много от тия депутати са катили и мястото им е в затвора, а не в парламента, но да се разпусне камарата, трябва да има условия и причини, които сега не са налице! И какво му е крив Недев? После, в интереса на кого е това разпущане? Всичко трябва предварително да се подготви. Без една държавна програма няма смисъл смяната. Тая промяна трябва да се осмисли и политически. Севов ми каза, че и царят е бил на това мнение и не се е съгласил.

Между другото, каза ми, че [за] мястото на княгиня Евдокия, което е купено от инженер Стоянов и след това препродадено не по всичките закони и правила, сега издават от общината нова скица, съвсем друга, и не съдят кеповча [?] Стоянов, а направо нея и й предлагат решителна клетва.

- Защото това не е община, а бардак - казвам му. - Нека пак държи такива кметове.

- Не съм казал още на царя, сега го проучвам.

- Непременно го кажи. Ако така постъпват с княгинята, какво остава до по-простите хора. Утре остава и царицата...

Кирил ми каза между другото, че Фердинанд е мирясал - има писмо, т.е. телеграма. Другите подробности не са толкова важни.

_____________________

* зейтин - диал. зехтин. (бел. М.И.)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...