Jump to content

(63) Среща с Учителя на 18.XI.1939 г., след срещата с царя


Recommended Posts

(63) Среща с Учителя на 18.XI.1939 г., след срещата с царя

Записах само част от това, което ми говори (към 12 часа на обед).

«Те гледат външните причини, а не где е изворът на причините... На Недев прозорливост му липсва. Енергичен, но в дребните работи, големите не може. Най-големите спекуланти не хващат, а дребните. Справедливост трябва. Не са турили и предупреждение да има. Всеки може да те изнудва, както ти не си и предполагал. Сивите плъхове в корабите, като искали да ги унищожат със студ в корабите, променили цвета си - станали бели! За всички закони да има една комисия, която да следи как се изпълняват, за да бъде полезен законът... Злато да бъдем, а не позлатени ни иска светът.

Да се напише една книга за българите, в която да се опише първо какви са отрицателните черти на човека, отличителните черти на добрия и отличителните черти на лошия българин.426 Да се каже, че силният човек всичко носи, а слабият иска само леки работи - по 1 кг захар, по-големи не може.

Англия и Русия страдат от една и съща погрешка. Англичаните спрямо слабите са жестоки, а спрямо силните - меки. А пък славянинът обича много да се хвали, като направи едно добро. На нас: «Ние ви освободихме!» Щом Англия направи една погрешка, Русия почна да дрънка саби, че ще върви в Индия... А англичаните подтикнаха Япония и дойде Мукден. А то в славяните няма опасност, а в Гога от Откровението - това са англосаксонците - едни други се бият. Голям шпионаж и големи подкупи има в България. Шпионажът не може да се спре - той е спасителната клапа на казана - без него ще се спука казанът.427

За в бъдеще да се не мешате в избора на хората за министри; царят ще си избере хората, а ние ще му кажем кой за какво е годен, каква работа да работи.428 Тая работа не е лесна. Черната ложа е още силна, не е сдала властта. Разхлабена е, но не е победена. В Германия на шпионите им режат краката. Но при тия условия може и без да е шпионин, да отрежат краката на човек. Когато бях в «Обществената», дойдоха да ме гледат какъв тип престъпник съм, като ме измерваха, но те бяха сами престъпници...429 Престъпник престъпника разбира, и праведният - праведника. Търсят силни хора, но кой е силен? Който е добър, умен и справедлив - това са силните хора!

При възпалението на една буза отвън имаме горещина, но вътре е студ. И тогава чрез вода - компрес, се изпъди студът отвътре. Има и електрически студ; когато изтича електричество, тогава температурата не е ниска, а се чувствува студ. Гдето се образува електрическо поле, има студ, а където се образува магнитно поле, се чувствува топлинка. Електричеството и е скържаво, не дава, то събира, а магнетизмът дава; едното е движение от центъра към периферията, другото - обратно поле на движение. Не обича - електричество; обича - магнетизъм. Не може да ходи - вързан е в краката и ръцете. И като го освободя, ще тръгне. Научил се да пие, а ще се отучи, като отиде на нивата да работи, и ще се отучи. В природата ще ти дадат един недъг, за да го изправиш и добиеш силата. Един пил 25 години, а после, като чел Евангелието, отишел в кръчмата, взел вино и чаша вода. Пил водата, а гледал виното.

Добрият човек е по-силен от лошия. Но злото не е естествено. Виж един крадец колко трябва да мисли, да наблюдава, а за доброто колко е по-лесно -не се изискват никакви наблюдения, пазения и пр. На невидимия свят трябват праведници, проводници, работници на земята.430

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...