Jump to content

(67) Изборите и оставката на Кьосеиванов преди това


Recommended Posts

(67) Изборите и оставката на Кьосеиванов преди това

От Учителя преди отиване, на 19.XII. 1939 г.:

«Има работа за цялото и работа за частта - последното е болезнено. А ако се акордират интересите на частта с цялото, тогава е здравословно.

Ще видите царят на какво мнение е.

Сега едни отиват с Англия, други - с Германия, с Франция, с Русия, а трябва да са с България - български - с всички да бъдем приятели, но и вътрешна политика да има. Германците най-първо победиха, а после ги победиха. Ние такива «герои» не трябва да бъдем. Изборите да се направят, Русия има събрание, Германия - Райхстаг, Италия, Англия - всички имат един отдушник -комин трябва! Какъв да е, но трябва.460

На 23.ХII.1939 година дойде Багрянов, та ме взе, и отидохме на Витоша да говорим. Казах му какво сме се разправяли с Недев на 18 т.м. за него и картите* поради това, че той отиде да участва в изборите. Той към 11 часа отиде на министерски съвет, а аз останах във Витоша. Вечерта към 11 часа дойде неочаквано Генчев (интересно, че тоя човек не беше дохождал повече от година. Беше ми подарил едни ръкавици от Лондон и аз бях си казал, че докато го не видя пак, няма да ги туря. По вътрешен път ми казаха да ги приготвя за събота, но не отидох с тях на екскурзия, а ги оставих да ида на сутринта на беседа - и той вечерта дойде. Това казах на царя тая сутрина и то му направи впечатление, защото после сам запита Генчев:

- Каза ли ти какво се е случило с ръкавиците?

Генчев влиза и ми казва:

- На, чети, виж кой е предател! Генчев ли е предател, или някой други?

- Никога не съм те наричал предател - реагирах аз. - Че си дебела глава, съм казвал, но предател - никога.

- Чети и виж - подаде ми той един голям плик.

От него извадих... оставката на Кьосето. Това ме много възмути. Утре имаме избори, а той си дава оставката тая вечер, след като изпрати Божилов на гарата с... Изпратил я със секретаря си на дежурния офицер! Генчев беше много възмутен:

- Това е предател, заслужава да му удари човек два шамара. Кажи: какво да правим? Царят ме праща да го взема сега и да го водя във Враня. Ти какво ще кажеш?

- Ами, като иска, заведи му го, но аз мисля, че царят не трябва да се поддава на тая игра, защото аз го предупредих, че Кьосето ще иска да го изнудва... Той трябва да бъде арестуван. Толкова хора съсипаха за него. Да го видите. И аз предупредих още на 6-и царя, още щом го видях, че трябва да си върви, защото е изтощен и се намира под странични влияния.

- Казвай: какво да се прави?

Аз написах едно писмо на царя да не отлага изборите. Кьосето да си понесе последиците от своята постъпка. Към 12 и половина Генчев ми се обади по телефона, че утре (за днес, 24.ХII) царят ме вика сутринта и към 7 и 1/4 да го чакам на пътя.

В 7 и 1/2 бях Във Враня. Кирил чакаше в преддверието, Царят - вътре, и беше нетърпелив.

- Видя ли, Лулчев, че Кьосето ни пръдна!

- Много хубаво, че стана така - казах му аз, - че инак как щеше да се справиш с него? Сега кучето само вкара вълка в кошарата. Най-първо осигурете изборите. Желанието на Кьосето е те да не станат. Това не трябва да се допуска. Имате ли тук телефон? (Ний бяхме в един кабинет.)

- Оттатък е - каза царят.

- Извикайте веднага Недев и му кажете да слуша само Вашите заповеди и да си прави изборите, като че нищо не е станало.

Царят отиде на телефона и скоро се върна и ми каза, че не намерил Недев, но изпратил Генчев да го търси, понеже му казали, че излязъл, и да му предаде това.

- Не може да е излязъл! Потърсете го чрез телефонната централа - казах на Кирил и той отиде и скоро се върна да каже, че Недев е на телефона, и отиде и Царят да му каже. След малко се върна и ми каза, че е наредил и Недев казал, че нищо не знае, но че работата си върви.

- Като ти чуе гласа, той другояче ще работи.

- Тая работа се нареди вече, апаратът ще върви - каза царят, - аз му казах да чака оттук нареждане. - Това се свърши. Сега, по-нататък какво да правим?

- С тази си постъпка Кьосето си затри всичко положително. Той показа, че за него личната политика е по-важна от принципната. Той е сега в ръцете Ви и Вие ще се отнесете с всичката строгост към него, както към дезертьор пред лицето на противника.

- Но кого да турим да го замества?

- За днес нека фактически го замества Недев, комуто и съгласно указа сте възложили да прави изборите. Да му се попречи да се намеси или ги спре. Но тия 4 «Ваше Величество» в писмото му показват, че той иска да изнудва, но не да прави война и си мисли да Ви иска само изхвърлянето на Багрянов. Ето защо трябваше да ги викате по-рано, както Ви бях казал, и тогава нямаше да се стигне дотук.

- Не успях, Лулчев.

- Нищо, сега е още по-добре. Сегашната позиция на Кьосето е изгубена и той пика на бъдещето си. Сега остана да се и използува умело.

- Кой да го замести?

- За Багрянов е още рано. Мисля, че не трябва да оставите да изгори Багрянов за искането на Кьосето. Вие трябва да имате контакт с народа. Кьосето го няма. Багрянов и Казанлиев са хора, които трябва да се държат за тази цел. Трябва да се намери такава връзка и с работниците, защото времената, които идат, ще бъдат тежки не само за нас, но и за всички. Трябва с време да се вземат мерки.

- Кой ли е дал тоя съвет на Кьосето?

- Още преди шест дена аз казах на Недев, че на Кьосето спатиите ги знаем и четой ще иска, щом изпрати Божилов, да иде да притиска царя. Казах и на Статев също и той отрече това и отиде в Пловдив, защото 100% било лъжа, че Кьосето искал отлагане на избори.

- Значи не е Статев тогава - извикаха в един глас Кирил и царят. - Ами кой ще му е дал тоя акъл?

- Много вероятно [е] да се следва една инструкция, дадена отвътре от византийските влъхви Буров и сие.

- Тогава да туря за председател Даскалов, а пък за вънкашните работи - или Шишманов, или белградският.

- По-добре белградският - казах, - понеже най-важното е да сме добре със сърбите.

[За] Калфов говорихме също, но царят се боеше да не вземе някое становище крайно веднага и с това да попречи. Аз му казах, че ще имам грижата, докато му дойде после времето, да поработя с него, да се поопитоми, да не е и така остър и бърз, а да се разширочи в схващанията си, т.е. да вижда доброто и в двата лагера - там, където го има. Но аз пак настоях да се извика Кьосето и да се направи последен опит да се разберат с Багрянов и ако не може, да си върви вкъщи.

- Той с тази оставка тъй те улесни, както, и да беше искал, не можеше да го направиш. Ще го викаш и ще бъдеш «баро» пълна сила, ще го обвиниш, че никой не е правил нещо подобно на това, което той прави - да бяга в лицето на противника.

- И право е - забеляза царят, - имали сме само един подобен случай, когато, като умря майка ми, и Греков461 си даде оставката, но това сега е повече от всичко допустимо.

- Разбирам да беше го направил това Багрянов - да, но той...

Царят почна да се смее силно и извика Кирил и му казва:

- Слушай какво казва Лулчев и това е много да го направи Багрянов (Сър Джон, го нарече царят), казва, че разбира. Да, за него право, това е естествено - потвърди царят и Кирил - и не бих му се сърдил, но на този господин, след като го поддържахме толкова време, сега така да направи...

- Вие ще му говорите и за депутатите, които искаха да се избират и за които аз лично му казах и после повторих и на Недев.

- Аз самият повиках Божилов и го заредих здравата, казах му - и царят ми повтори целия разговор, в който той е казал на Божилов какво не иска да прави Кьосето и което Божилов обещал да му каже, - но както виждаш - казва царят, - Кьосето си прави пак неговото.

- Толкова по-добре, че е дал материал да го обвините. Аз казах и на Недев, че всеки крадец поздравява пристава, защото го е страх от него, но Кьосето се подкупва с това внимание и мисли, че то му е необходимо и че без него не може. Защо му е Дуров? Разбойник-той, и Иван Петров, и Гето Кръстев.

- Разбира се, аз не дадох на Ляпчев да го избере - каза царят, - а той сега иска да го избере...

- Вие ще го нападнете силно, но ще бъдете весел, да разбере той, че пет пари не давате за неговата оставка. Аз казах и на Недев да се опомни и да знае, че е министър на България и на царя си, а не на Кьосеиванов и че нямаме намерение да се основава нова династия. Ще бъдете решителен. Кьосето е проиграло всичките си карти и сега, когато мисли, че Ви държи, то е в ръцете Ви и нека си реши съдбата само. Ако слуша и поеме ръката на мира и работа с Багрянов - добре, ако не - да си върви вкъщи - никаква друга легация.

- О, разбира се - каза царят, - след тая оставка...

Дойде Генчев и доложи, че се е срещнал с Недев и му е предал заповед как да се държи и слуша тука, после ходил в радиото да види позива и заговори, че изборите ще имат насилия, че Недев си бил турил и бабалъка си даже.

- Ама, казват, Ваше Величество, че Вие сте казали.

- Ах, не е вярно, Лулчев. Мадам Каравелова462, като й бях на имен ден, ме залови за него и започна да ми говори. Може да й е бил някога любовник, та искаше да го прекара. Казах й: «Мадам, то не е моя работа!»

- А тя е казала, че Вие сте казали: «Много добре, нека се избере.»

- Ами, казал съм! Нищо подобно. Тя сигурно си го е имала Грозданчо някога и сега е решила да му се отплати в стари спомени - и той разправи какво му е говорил Ажелето (Стоянович463), как тя искала да го съблазни и не успяла... и къде са правили тия работи - на стълбата на Каравеловата библиотека...

Говорихме докъде 9 и 40 минути, като се взе решение да се види Кьосето след пладне.

- Гамите му ще спаднат много, като разбере, че сте взели командата от ръцете му - казвам, - и ще го атакувате здраво. След това ще имате 5-6 дена за уреждане. Смело, защото работите се развиват добре.

Тоя път, поради това, че имахме друга работа и се навърташе Кирил, не можахме да приказваме за царицата. Във всеки случай, той остана окуражен, защото видя сгодното си положение, което Кьосето с тая необмислена оставка му даде в ръцете.

Сега, 25.ХII, ми се обади Багрянов, че го вика царят, и после щял да дойде. През нощта още казах на Недев за оставката на Кьосето, а той смънка, че знаел, ставало дума в Министерския съвет, а излъга сутринта царя, че нямало нищо и нищо не знаел. Това ми прави впечатление, но, разбира се, не казах нищо на царя. Ще си говоря един ден и по тоя въпрос, като му дойде времето. Сега всичко се развива и върви, та затова ще изчакваме събитията. Здраве да е.

________________

* В оригинала е «карбите». (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...