Jump to content

(92) Друго писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 30.IХ.1940 г. (93) Търговски информации. (94) Информации


Recommended Posts

(92) Друго писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 30.IХ.1940 г.

Ваше Величество,

Изпращам Ви някои сведения, които, мисля, че ще Ви бъдат полезни. Вашият натиск зарадва мнозина граждани, защото на пазара се появи олио, макар в ограничено количество, а в халите излезе цяла рудница прясно масло...

Трябва обаче система в тая работа. Всеки користник разчита на облагите, които ще му даде престъплението. Ако тия облаги се вземат заедно и с това, което е имал преди, то престъплението ще изгуби смисъл и ще намалее съвсем. Моля, подтикнете работата в тая насока, защото положението на населението се влошава, без да има достатъчно обективни причини за това.

2. Вашият манифест (между многото безкрайно много речи, заповеди и пр.) си остана образец по сдържаност, значение и смисъл! Всяка дума бе премерена и на мястото си - това отбелязаха всички среди (на някои им прилоша от хубавината му!!...). Позоваванието на Бога - на това Вечно и непреходно -беше отлично! То опомни мнозина, които се кланят на днешните богове, като забравят вчерашните, а не знаят утрешните...

3. Позволявам си да напомня някои неща, за което имам причини.

Неутралитет! Нека се помни, че това, което Германия и Англия си позволяват, не е позволено и за България! Водете политика на светлина, в която няма да чувствуваше никакво вътрешно раздвоение\! Имате ли го - стоп! Това е съдбата, която Ви предпазва.

4. Грешките на Англия създадоха Хитлер и Мусолини, но и поправянето им ще обърне течението на друга страна. Но ако новите победители направят същите погрешки, ще имат и последиците! Добре да се обмислят нещата и да се не бърза, защото кръстопътят, на който сме, има много пътища, които не са еднакво безопасни...562

5. Четем по вестниците, че английският крал спохождал сега народа си из скривалищата... Мисля, че Няма нужда да паднат бомби, за да тръгнете да ги спохождате и Вие, за да чуете това, от което страда. Извинете, че Ви пиша това, но знайте, че Вашият народ страда сега от несгоди, 90% от които може да се премахнат и следователно са излишни! Няма кой да се застъпи за бедните хора. Бог и Вие тука, на земята, сте като баща - влезте в ролята си, бъдете строг и взискателен - обирниците, джамбазите с народната чест и благополучие са страхливи и ще се приберат в дупките си, щом усетят дебелия край.

При това трябва да се помисли за една система, която ще поощрява доброто и [ще] му дава път и насърчение.

6. Психическото положение във военните среди сочи, че имат автономни центрове. Между подофицерите особено се работи на социална база, също и между по-младите офицери. Има нещо, на което трябва да се обърне внимание. Прилагам Ви някои писма, които моля да прочетете внимателно. Хубаво е да се използва сегашното положение, да се отстранят негодните материали и методи, да не загазим утре по-лошо. Нека това го сметнем като «пробно».

7. Моля, сторете нещичко за това, което ми обещахте по-рано и което е припомнено в молбите отделно (помилванията).

Досега всичко, слава Богу, върви добре. Моля Бога да Ви дарява с мъдрост и сили, да изтраете, и с любов към тоя народ, за да успеете да дадете отпор на всички тъмни сили, за обща радост. Бог да Ви пази!

[Подпис:] Любомир Лулчев

30.1Х.1940 г., София - Изгрева

(93) Търговски информации

1. Въпреки строгите наредби да се декларират наличните си количества вълна, и до днес не са декларирани 600 тона вълна, находяща се в складовете в Сливен и Габрово - АД «Христо Райков».

2. Даденото напоследък повишение на платовете, уж произведени след 1 август 1940 г., няма никакво основание, както и даденото повишение на трикотажа и вълните.

Това може да се докаже от всеки незаинтересуван ревизор.

3. фирмите АД «Стойчеви - Габрово» и АД «Иван П. Кирчев» са отказали да продават прежда, въпреки че са имали, ка[к]то са казали на приятели, но чакали повишение. Това може да се хване от полицията.

4. Калкулацията на плата за военните доставки (наряди военни). Натрупани са много печалби, защото доскоро не е имало контрол на сместа за необходимия артикул. Калкулацията е направена значително по-висока - и това на всеки метър плат хвърля хиляди и милиони.

Това, ако искате да покажете, че се интересувате от доставките и им знаете шмекериите - това са сведения верни, проверени от вътрешни хора -които ги оспорват, ще лъжат!

(94) Информации

1. Притворени при настоящото, пращам две писма. Моля да ги прочетете, макар че са малко дпъжки. Те ще Ви кажат достатъчно. Грешки има, и то големи. Не е въпросът да ги обсъждаме, а да благодарим на Бога, че има време и възможност да вземем мерки да ги поправим. Недейте оставя това така, защото после ще стане по-лошо.

2. Прилагам Ви две калкулации, които са проверени и верни, за да знаете къде и как се лъже държавата и тия от държавата, които искат да се лъжат... Дайте работа на Пантев - той е способен, нека се постарае, и резултатът ще бъде отличен.

Има и още някои работи, но се боя, че ще стана отегчителен.

Пращам Ви и една друга бележка, която говори сама за себе си.

30.IХ.1940 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...