Jump to content

(103) Среща с Царя на 29.XI.1940 г. в Стоянови, от 8 и 20 ч до 10 и 20 ч


Recommended Posts

(103) Среща с Царя на 29.XI.1940 г. в Стоянови,

от 8 и 20 ч до 10 и 20 ч

Бях в Чамкория и мислех да отивам на Мусала, когато ме извикаха, и се върнах на 28-и вечерта, а на сутринта отидох да се видим. Преди това бях при Учителя и той ми каза няколко думи, които не си записах и сега забравих. Но най-главната мисъл бе, че на българския народ сега не трябва сила - той си я има, - а трябва разумност и справедливост.575

Царят дойде веднага, току-що бях влязъл, и веднага седнахме на разговор. Той бе по-жив и по-енергичен, кракът пт не беше го стегнал. Виждал беше се с някакъв германски специалист - професор, който му обяснил, че от настроението се образуват и кристалите, от които идат болките, и сега си турил една котешка кожа и взимал салицил и както аз бях го посъветвал - ядял тикви и сега се чувствал по-добре.

Започнахме разговора след това за отиването му при Хитлер, защото не бях се виждал след завръщането му. Как е станало пътуванието и разговорът, който е траял близо четири часа, той ми разправи доста подробно, като за някои работи ме задължи да не казвам никому, затова няма и да ги записвам, а другото само ще скицирам, доколкото може да си го спомня, че моята памет не е особено силна.

Хитлер е бил мек, сърдечен, внимателен, Рибентроп - напротив, «зазнался»*, държал се с Попов доста натискателно - поизпотил го да влезе в Тройния съюз... Хитлер е говорил за своите планове и между другото е казал, че с Молотов са се разбрали, че те от Бал[канския] полуостров ще взимат материали, но че не искат там да отиват, и аз казах, и царят потвърди, че и той има впечатление, че с това Хитлер си е дал картата на Молотов.

- Да, той като австриец е по-откровен и доверчив - каза царят.

И аз мисля, че се е изказал.

- Още повече, имайте предвид - казах му, - че Русия със своите 200 милиона народ и със своята болшевишка идеология няма да отстъпят първенството на едно недоносче идейно като националсоциализма, да урежда света. Те правят всичко да затъне Германия по-дълбоко, за да може те да диктуват после. Самият факт, че те правят отделно и различно предложение от Русия, показва, че те действуват всеки за своята сметка - кой каквато риба хване.576 Затова и Хитлер иска да свърши войната с една неизхабена армия от 4 милиона души, да я има готова за всеки случай.

- Да, и моето впечатление е такова - каза царят и продължи.

Накратко, индиректно Хитлер го е запитал защо не влезем в пакта и царят е развил отлично тезата си, че България като неутрална по-добре задържа 24 турски и 7 гръцки дивизии, отколкото ако почне война невъоръжена, па даже и въоръжена, след толкова нещастни войни, когато народът ни не ще война, още повече когато видя, че и без война си взе Добруджа. Хитлер му дал да разбере, че и той иска да запази нашия народ и че не би искал да навлиза във война в тоя край, но че ако му се наложи, може да мине през нас, но няма да остане тука, а ще остави всичко на България.577

Царят му казал, че има смисъл да влезе в тоя тристранен пакт, но ако е за мир - а странно е, че го канят за мир, а Италия отваря война.

Тогава Хитлер казал, че и него не питали по тоя повод.

Тогава царят му казал и за писмото на Мусолини, което получил по-рано и за което Хитлер също не знаел... Царят казал, че не се е съгласил на неговото предложение, а също обърнал внимание на Хитлер да не почва война късна есен по тия места, защото Балканът си има свои особености и може да загази, както загазихме ний през 1912 година, когато нашата армия имаше ненадминат устрем, но стигна до калта на Чаталджа и затъна там; че в 1915 година в Македония с Макензен и в 1918 година с фон Щолц стана същото и прочее...578

Хитлер е слушал внимателно. Говорил му е за своите световни планове.

Тогава аз му казах, че да се оправя светът не е работа на човеци - тя е Божествена работа, и че Хитлер, който по-рано казваше, че националсоциализмът не е за износ, сега иска да го налага на света. Но че това е естествен ход на нещата. Винаги една идея започва с личното - но него имат и животните; после минава през националната форма, но силата на идеята е в нейната универсална форма. Там е силата на християнството. Та, Хитлер там ще зага-зи, ако не тури в основата една справедливост, която да засяга еднакво и тия, които влизат в тоя пакт, и които не влизат - справедливостта трябва да засяга всички хора, тогава е силна и пр.

Каза ми между другото, че Хитлер пожелал пак да се видят и че би искал да дойде и у нас, но за да не се претьлкува нещо - той може да дойде до края на държавата и царят да прескочи пак да се видя. Това той ми каза по повод на мойто настояване, че Хитлер в душата си иска мир, за да закрепи режима си и да се справи с новите препятствия. Тогава Царят ми каза, че и той му говорил, че иска това, но казал, че тия, лудите в Лондон, не щат, че Чембърлейн - или Чърчил - бил луд човек, че дядо му умрял в лудница (или баща му, забравих) и прочее.

Тогава аз му казах защо не пише пак едно писмо на Хитлер и на английския цар, да им изтъкне, че никой няма полза от тая съсипия, че отиват толкова хора напразно, че толкова средства отиват, че с половината може да се създаде благосъстоянието на всички хора, че най-после ето, иде Рождество Христово, нека се опомнят малко и дадат мир на човеците, спокойствие на Европа.

- Бъди смел! - му казвам. Мирът е нещо Божествено и Той ще ти помага. Защо да не направиш опит да спасиш хиляди живота? Най-после, всеки трябва да направи едно усилие в това направление. Бог ще ти помогне.

- Да, това няма да бъде лошо - ми каза царят и тогава ми каза, че Хитлер искал пак да се видят.

- Толкова по-добре. Пиши му по-рано, а ако имаш някакъв отговор от Англия, може и да се видите... - и прочее, на тая тема му говорих доста и той се съгласи да опита.

После минахме вече на предложенията на русите, които донесъл Собо-лев.579 Най-напред го приел Филов, за да има една ориентация приблизителна. Той му прочел 12 точки, но не му ги дал. После се видял и с царя, прочел ги и нему. Царят поискал да ги проучи, като преди това възразил доста добре и на тях. Каза ми, че тоя бил инженер и доста интелигентен, но си държал устата -наплашени хора. Хитлер казал, че Молотов бил доста разбран човек и че имал възможност да си поговори повече, и че бил компетентен и пр.

В главни точки предложеното [е било] повторение на това, което било предложено през юли 1939 година за двустранен пакт, според който се иска да се сключи между България и Русия, като тя ни подпомогне със средства и материали, дава ни Западна Тракия - да си я вземем, и понеже Турция имала агресивни намерения, то - и Източна Тракия. Ако били заплашени реално интересите на Русия, България на Проливите - България да се намеси. Има обещание, че във вътрешния ред няма да се бъркат на България - това за мене, за утешение, каза ми царят, и че ако ние сме в намерение да влизаме в Тристранния пакт, препятствие няма, защото и Русия можела би да влезе там.

Казвам му: това е въдица, да вадим ние кестени[те]; факт [е], че Русия и Германия не са на един акъл по въпроса за нас; че не става нито дума за Западните покрайнини, а това показва, че те работят и със сърбите в това направление, и най-после, като мислят, че може да го кажем на германците, турили са и това, че и те ще влязат в Тройния пакт, за да ги насърчат да вървят да си чупят по-скоро главата в Англия... за насърчение... Царят им възразил, като защитил тезата си, че ние имаме национални идеали, но че искаме да ги постигнем с мир, както вече стана с Добруджа, както направи и тая силна и голяма държава Русия, още повече, че ние не сме въоръжени и главно, че изкарахме три нещастни войни и че народът не иска да воюва, и като взе Добруджа и пр. - «Но във всеки случай, да проучим въпросите, дайте ни един препис.» - Преписът бил даден. Но в туй време турците, които получили уверения от Ив. Попов, че Папен не носи война, а мир, и което се потвърдило, направили едно съседско положение в смисъл не може ли да се разберем ние помежду си? Политически ний сме на два полюса, но географически сме на едно място и защо да разваляме съседстването заради тяхната политика? Нека да се държим едни други в течение на работите, а отвън да се перим всеки според работата си.

- Това - казва царят - аз вече го знаех и когато ми говореха за турската агресивн[ост], мълчах, защото знаех как е работата.

Прочете ми после проектодоговора на руското предложение. То казваше, че България не е престанала да се отнася с уважение към Русия и когато са ни канили френци и англичани да отиваме да се бием, сме отказали - 1918 година против Деникин, че искаме мир и чрез мира да постигнем идеалите си; че нямаме, понеже сме много малки, интереси към Проливите, че се много радваме, че и Русия ще влезе в Тристранния пакт и пр. ... в тоя дух.

- Колко е хубаво, като избрахме една дума - «мир», за ръководство и сега навсякъде ни е отворено - каза царят.

- Да, защото е Божествена дума, тя е бъдещето на света. Още по-добре ще е, ако и за вътрешната политика се даде един основен тон, например «правда» - и се заставят полека и внимателно да влязат в тоя път. Не може да става и вътрешната политика без ръководство, факт е, че нашата интелигенция е вече купена и отива с Германия и че народът е с Русия.580 Тия два фактора не са се разбрали помежду си, и слава Богу, защото ще стане на наша сметка... Ние хората светци не може да направим, но както казва Учителят, и дяволът трябва да се впрегне да оре. Повече от всичко трябва да бъдем българофили -да направим всичко да съгласуваме усилията на тия вътре - народ и интелигенция, да се запази мирът и единство[то] без излишни тревоги и сътресения. Ето, Румъния изживява това, което ний имахме преди 20 години. Сега трябва да се вложи повечко правда и да се постигнат хубави резултати. Един народ като нашия, който за едно разиграване с това затъмнение показа, че може да слуша и да се подчинява на нареждания, колко повече ще стори съзнателно това, когато се отнася до храната му, до облеклата и пр. Трябва да се съберем нарочно и за това пак на една конференция специално за вътрешната политика. Инак ще стават излишни сътресения и измъчвания на народа ни - а може без тях.

Царят се съгласи на това, като каза:

- Нека само да поотминат тия вълни, че ни заливат една след друга, пък ще турим едно мото и за вътрешната политика, та да тръгне, само не зная какво - а после и двамата извикахме едновременно:

- Правдата! - и се засмяхме. - Ще стане, щом и двама го казахме - почти едновременно пак рекохме, стискайки си ръцете.

Той отиде да даде проекта, който бяхме попълнили тук-там с някоя дума, да го препишат и дадат на Попов да го внесе в Министерския съвет и след това да го връчат на русите. Според данните, които има царят, а днес и на мен ми казаха, че това предложение на Русия било пръснато из Ючбунар581, та с това още повече се улесни задачата на нашето правителство да не го обвинят, че е нещо издало на Германия. Както и да е, засега Бог помага.

Спомних си, че царят казал на Хитлер, че чамурия - «чамур» значи «кал», и в късна есен там, па и из Македония, е непроходима кал и пр.

Другото, което говорихме, не мога да си спомня, а има и неща, които обещах да си не спомням... Във всеки случай царят ми се видя по-бодър и по-самоуверен, чувстващ по-близко помощта, която съдбата му дава в най-мъчните времена. Дано Бог пази България, народа ни и него за по-светли дни!

______________

* зазнался (рус.) - възгордял се, подголемял се. (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...