Jump to content

(112) Среща с Царя на 26.I.1941 г. от 8 и 30 до 10 и 10 ч във Враня


Recommended Posts

(112) Среща с Царя на 26.I.1941 г.

от 8 и 30 до 10 и 10 ч във Враня

Преди това се срещах с Учителя, който ми каза между другото:

- Три пъти да мери, един път да крои царят и добре да внимава, да не би да направи нещо, което да скара Германия с Русия, защото тогава ще бъде лошо и за тях, и за нас!606

Царят ме чакаше, сам отвори вратата откъм градината. Видя ми се малко изтощен. Каза ми, че миналата вечер бил до 12 часа и след мен ще приема фон Твардовски.607 Разправи ми за разговора си с полковник Донован608, пратеника на Рузвелт. Той му казал, че смята Англия за щита на Америка и че ще воюват! Царят казал, че това най-малко чакал да чуе сега от него, че ако това стане, в света ще дойде анархията (записвам разговора накратко, а той е траял около час и половина). Донован му е казал, че ние сме на много важно място, че държим ключа на Балканите и ще бъдем отговорни за последиците на това, което има да стане. Царят му казал, че това, което ще стане, не знае, но това, което е станало, знае и върху него може да говори - и е говорил много хубаво и свободно; аз само отчасти ще предам, каквото си спомня и както си спомня, а не както е било:

- Вярно е, че ние сме ключ, обаче тоя ключ го не държим ние. Че сме добър народ, е така, но нашето положение зависи, че сме тук, от Провидението. И странно е, че ние, които от толкова години държим за мира и го запазихме за нас, на нас се държи сметка и за най-малкото мърдане, когато нашите съседи правят всевъзможни промени и измени - на тях не се държи никаква сметка и утре, ако седнат на зелената маса, пак нас изкарват виновни - ние, които повярвахме на демокрациите, плащахме си най-честно, бяхме най-ревностни членове на Обществото на народите и пр., пр. И сега - пак също. И ако това е правдата, която чакаме, тогава в света ще дойде непременно анархията. Може би ние няма да бъдем живи, но тя ще дойде. Защото аз още в 1936 година казах на английския министър-председател Макдонапд: «Дайте на германците колониите, за да имат с какво да се занимават, това са 70 милиона Народ, не може да стоят и умират.» Той се съгласи с мене, но не можа да го прокара.609 Като знаех, че все ние изглежда че ставаме криви, като исках да защитя мира, аз още в 1938 г. тръгнах да обикалям и да хлопам за тоя мир. Срещах се с всички държавни глави и колкото и да бях малък, се мъчех да сторя нещо за мира. Това докара до срещата в Мюнхен, след което немного последва и обратът за война.610 Досега мойто отечество е правило всичко, което е било възможно, да запази тоя мир. И аз само съжалявам, че вие, които сте най-голямата държава, вместо да станете арбитър и опомните тия влудени народи, вие сами искате да се намесите във войната и по тоя начин [да] докарате световната анархия. Аз мислех и се надявах да чуя апостол на мира.

- Прави сте - казал Донован, - но ако сега дойдете в Америка и говорите така, ще Ви сметнат за луд - толкова много са се изменили нещата.

- Само можем да съжаляваме.

Той похвалил гърците и решил, че трябва да им се помага и че щяло да бъде лошо, ако ние сме пропуснели германците.

Казах му, че Америка засега блъфира, тя няма възможността поне до една година да строи нещо. Но че много по-опасно е положението ни откъм Русия, която се счита пренебрегната, и че ще трябва всичко да се направи, за да не се скарат те с Германия, от което ще стане нещо много лошо.

- Та това иска и Англия - каза царят.

- Именно - понеже те не могат да се разберат за проливите, защото изглежда, че Русия ги иска за себе си, а Германия ги държи за разменна монета с Англия, то винаги може да последва нещо - още повече, че опровержението, което последва [от] русите за минаването на германците, приличаше на ръмжене.

- Да - съгласи се царят.

Казах му непременно да се държи Русия в течение, за да не ги пренебрегваме. Той ми каза, че техният аташе Лунин611 казал нещо грубо по адреса на България. Въпреки всичко почна той да търси формулата на това съобщение, че преди да сме влезли в пакта още, и германците искат от нас някои неща. Каза ми, че комисията от Бойдев, Попов и ... се върнали, като връчили на германския генерал нашите искания. Те съобщили, че в Букурещ било ужасно, че в Маджарско и Румъния германците си правили каквото искали и че тъй мислили и да нахлуят и в България. Засега нямаме отговор. Германците смятали въпрос на престиж за Оста и затова трябвало да се намесят, за да спасят Италия... Поприказвахме доста на тая тема - за сватовете, на които им върви рачешки... Настоях да се внимава на Русия и [да се] стори нещо за умиротво-ряването й, като се прати един човек с търговската комисия, да стори нещо. Царят обеща, но докато му говорех за разговора, който бях имал с хора, пратени от руската легация, лицето му беше мрачно и сериозно.

Минахме на вътрешните работи. Говорих му за някои неправди с работниците и той се съгласи веднага да се поправят. Остана да му ги дам писмено и подробно. Казах му, че законът за евреите като проект беше много несправедлив, а като закон са го направили крайно жесток.

- Ами нали затова го оставихме да бъде прилаган с правилник.

- Не зная, но това е нещо ужасно и само вреда от него може да има. Същото е и с гражданската мобилизация. Това е една проказа, на която «ползата» после ще разберете.

Също говорихме за смяната на Даскалов с Михов и X. Пет[ков] с Маков от Плевен. Накрая говорихме и за Стефан Софийски, който говорил на Домбрович, че бил и пр. и за другите владици - най-големи мръсотии..., че Кирил Пловдивският612 си имал писарка, че Варненският бил педераст и пр. хубости, та Груев казал на царя, че ще си тури вече на ъгъла на картичката: «изповедник на владици». И себе си не пожалил Стефан, като казал, че някога бил човек, а сега са уж свети, а то - търбуси, и пр. хубости...

Говорихме също и за Луков - да му се даде власт, но казах, че по-добре е Кимон, който е работен човек и няма да му прави мизерии и пр. Царят беше по-спокоен, отколкото обикновено, и сам ми каза, че сега нямал оная тревога, която имал отпреди в 1941 година... Подробности не записвам. Но царят е говорил много разумно на Донован и се мъчил да го убеди да не ни държат отговорни. Че сме ключ, това ние го слушаме от 60 години и от англичани, и от руси, и от германци, и [от] френци - и това е така, но не ние държим и разполагаме с тоя ключ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...