Jump to content

(116) Среща с Царя на 2.IV.1941 г. във Враня от 8 и 40 до 10 без 10 сутринта


Recommended Posts

(116) Среща с Царя на 2.IV.1941 г. във Враня

от 8 и 40 до 10 без 10 сутринта

Не бяхме се виждали доста отдавна. Идванието на германците му внесе сигурност613, но влизанието на сърбите го подплаши и той трябваше да търси подкрепа наново.614

Въпросите, които третирахме, бяха: първо - за положението на сърбите, поведението на македонците, които искат сега да се даде ход от германска страна - питали какво да се прави, и идването на Браухич, главнокомандующ[ият].615

По въпроса за сърбите му казах, че е добре за нас, понеже по-рано те бяха лансирани по-добре пред германците и сега ги разбраха колко струват и ще може нещо да се получи. По никой начуш не трябва да се меси Македония -тя трябва да бъде следствие в тая работа, а не подтик. Ние трябва да пазим да се не бием пак със сърбите, защото е грехота. Македонците нека си получат своето, но после, не сега - да се не започва с това, което ще озлоби и съедини сърбите. И царят намира, че не е моментът сега, когато България е слаба, да се повдига тоя въпрос. Много да пази да се не явяваме братоубийци. Те нека си покажат магариите. Казах му, че това са два преврата: един - военен и други, който е успореден на тоя - политически, който изтика тълпите на сцената и по тоя начин изтърваха положението из ръцете си, но че и двата са дирижирани от Англия.616 Царят потвърди, че и той има това впечатление, особено като видял Евтич там, и взе да ми обяснява какъв е Евтич. Казах му:

- Разбирам. Това е сръбският Генадиев.617

- Точно - каза ми той, - аз търсех на кого да го оприлича.

Казах му да се пазим от предизвикателства и да държим в ръка управлението, да се не оставя германците да се справят направо с факторите, защото ще стане излишно управлението и самият той. Сега на Браухич да каже да се разберат с Русия на всяка цена, ако стане нужда, да дадат нещо от Полша или цялата на Русия618, но с нея да бъдат на чисто, защото нещата се усложняват и трябва да се действува решително срещу Англия, инак ще бъде опасно и за тях. Русия насърчи Турция с този пакт за ненападение и изобщо дирижира нещата както си иска, и като такъв фактор, трябва да държи сметка за това. Царят да бъде много внимателен, защото сега няма на кого да се обляга. Той има служители, но приятели няма и затова трябва да ги пази. Познах му за Багрянов.

- Защото все-таки той ти е приятел - казах му аз, - а виждаш какво е и при най-малките разклащания хората как стават.

- Да - каза ми царят, - аз, който видях велика Румъния, велика Полша и видях сега какво станаха, аз не мога да се лъжа на тия временни работи.

- Да, и слава Богу, дръжте спирачките на тия хора, които не знаят какво правят, защото са като децата.

Това - за министрите и политиците.

Говори ми за царицата пак и каза, че българският престол бил проклет откъм царици.619

- Защото - казвам му - са били все чужденки: еврейки, гъркини, маджарки, та и сега - италианки, и то смесена с черногорка... и пр.

Казах му, че откъм външна опасност за България няма, но от наши си хора може да се случи нещо, та трябва да се пази, понеже те са много сервилни - повече, отколкото трябва, и по този начин ще разглезят германците.

Царят се съгласи с това и обеща, каквото може, да направи. Приказвахме в то[зи дух], когато донесоха бележка, в която се казваше, че маджарите запитали дали българите ще турят войска на югославската граница. Попов им казал, че нашите войски са за гръцката и турската, а не за сръбската граница. Имаше телеграма от Берлин от Драганов, че за македонското движение нищо не могат му каза. Препоръчах му Нед./ Атанасов за Русия, като му казах да имат връзка непременно, защото е важно.

Той се съгласи да стори нещо, но изглежда, че го е страх от Русия и че не [смее] да води политика с нея - тогава му казах да пази отношенията на Германия и тях, да бъде добре с Русия, но да направи това непременно.

Разговорът продължи в тая насока, но аз бях си унесен в моята си мисъл с романа си, [за] който не говори[хме].

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...