Jump to content

(119) Друго писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 28.VI.1941 г. (120) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 8.VII.1941 г.


Recommended Posts

(119) Друго писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 28.VI.1941 г.

Ваше Величество,

Безправието ражда безредието.

Учителят

Добрите намерения изискват достатъчно знания, за да дадат задоволителни резултати. Мен е много съвестно, че ще Ви занимавам пак с някои работи, защото видях как Ви стана скръбно, като настоявах да се намесите в управлението и [да] подтиквате министрите. Съгласен съм, че това е едно изхабяване. Но мислих достатъчно върху това и си рекох, че е по-добре да се изхабявате по-малко в стремежа си да дадете едно разумно управление за добруването на целия народ, отколкото да имате силите си запазени, както Вашия баща... Затова Ви и пиша.

По военните работи: колкото по-скоро се разпуснат войниците, толкова по-добре за народа и държавата (разбира се, като се остави това, което е необходимо за момента). Нека се направи най-строго разследване защо някои са викани по два-три пъти, а някои - никак. Това е, което деморализира. Също така някои финансови инспектори, [ако] направят ревизия по заплатите, ще се натъкнат на невероятни работи както по войсковите части, така и по военните фабрики.

Мародерите не са армията! - и няма защо да се преследват тия, които казват истината за тях. Ако искате да чуете нещичко по тия работи от един почетен [почтен] човек, повикайте помощник-началника на VII полицейски участък в София Владимир Василев Узунов - той току-що се е завърнал от окупираните места.

По вътрешните работи: комунистите са турени под надзор. Това не е лошо, но те сега са безопасни. След десетина дни събитията ще ги сломят съвсем. Срещу евреите се продължава политиката на ограбването. Говори се за висши лица, които са «купили» сребърни сервизи и килими от евреи. Когато се провери и документира, ще Ви кажа имената.

По прехраната се вършат некрасиви работи. Изкуствено се поддържат високи цени. Нормират се постоянни цени, макар че стоките са от различно качество, а би трябвало изрично да се посочва, че са нормирани максималните цени, а под тях всеки да е свободен да продава както намери за добре или [както] му отърва. По тоя начин и народът ще може да вкуси плодове и зеленчуци. Сега се спекулира безобразно и [се] задържат стоки на изкуствени цени. Това са наглед дреболии, но народът ги чувствува много едро.

Времето изисква бдение, разбиране и упътване. Ще се поизмъчите, но благодарността на народа, който истински Ви цени, ще Ви бъде скромна награда.

С почит: [Любомир Лулчев]

28.VI.1941 г., София, Изгрева

Нещастна България, пълна с машинки за подписване. 28.VI.1941 г.*

__________________

* Написано от Любомир Лулчев на ръка на гърба на писмото. (бел. М.И.)

(120) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 8.VII.1941 г.

Ваше Величество,

Моля да ме извините, но днес мислех да Ви помоля за две работи и поради сериозното Ви «нападение» забравих. Наистина, Вие имате сега много по-сериозни работи, но Все пак, моля, отделете малко време и за по-малките. И двата въпроса Ви са известни, но, моля, повторете ги на тия, които падат малко глухички, когато е да направят едно добро.

Първият е за студентите от Белград и други 45 души, които са още разкарвани. Изглежда Филов разпорежда, а Йоцов623 върши каквото си знае.

Вторият въпрос е за инвалидите - да не бъдат разигравани с разни комисии, защото отрязаните им крака няма да израснат, нито слепите очи - да прогледнат. Срамота е да се разкарват повече тия ранени хора за хатъра на хора, които взимат по сто лева на подпис под техните актове... Нека и в нас се стори нещичко. Прилагам препис от законопроекта, който, ако обичате, придружете с две думички до военния министър.

Моля, не ми го зачитайте за злоупотребление с добрината Ви - молбите на нещастните ме карат да Ви безпокоя, защото в нас, изглежда, само Вие имате смелост да правите добро - другите имат тая смелост, когато е за лично добруване, а когато е за някого другиго, сочат параграфи, членове и пр. ...

Благодаря предварително от името на тия, които ще отървете от излишни разтакания.

С най-сърдечен поздрав:

[подпис] Любомир Лулчев

8.VII.1941 г., Изгрева - София

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...