Jump to content

(130) Среща с Царя на 21.III.1942 г. във Враня от 9 без 10 до 10 и 20 сутринта


Recommended Posts

(130) Среща с Царя на 21.III.1942 г. във Враня от 9 без 10 до 10 и 20 сутринта

Преди да се срещнем, още вечерта Севов ме търси да ми каже, че царят ще заминава за Германия и да бъда на местата си, защото ще иска да ме види.

В четвъртък бях на екскурзия целия ден и той ме търсил да ми покаже нещо, дадено му от царя. Вечерта, като се върнах, отидохме към Бистрица и той ми показа един портрет на Багрянов от «Зора», в който той досущ приличаше, след направената му от царя брада, на Фердинанд... Също и две писма картички - едничкото, което бе получил от него от 9.IХ. 1941 г., в които пише, че би писал, ако не се боял...

Преди да отида при царя, се видях с Учителя, който ми каза, че сега е време той, ако има съзнание за работата и ако има радост, а не насила, да се разговори с Хитлер за мир, защото сега светът се обърна на болници и няма смисъл това унищожение.626 Трябва да разберат, че в Божественото всичко печели, а в човешкото и когато наглед печели, то е само наглед - докато бащата е силен, се налага, а после синът връща по същия начин. Ако те приемат това, което има [да] казва, после ще им се каже и един план толкова лесен, че и малките разумни деца ще могат да го изпълнят. Човешкото и големите мъдреци не могат го изпълни, а Божественото и малките разумни деца могат да го изпълнят. (Най-напред Учителят беше казал: «Децата ще го изпълнят», а после ме викна и върна от пътя и прибави: «Разумните деца - за глупавите ние не се интересуваме.»)

Царят, въпреки че отидох по-рано, с намерение да го почакам аз, той пак беше дошел и надничаше към градината. Той ми посочи снега и като се ръкувахме, каза:

- Ами това какво е?

- Бяло знаме за мир - казах аз весело.

- Ха! - се изненада той и зарадва (сняг беше валяло доста от снощи и днес).

Седнахме веднага и започнахме разговора. Масата бе приготвена с моливи и книги (ние двамата си сядаме до писалището, а това бе кръгла маса, в средата на която обикновено седяха книги, а сега беше ги приготвил да приеме след мен Филов, Даскалов, Попов и Габровски за наставление).

Започнах да му говоря това, което Учителят бе ми казал - че е време да се направи опит за разбиране, преди да се пролее кръвта на толкова стотици хиляди хора, които ще паднат в тая офанзива.

Нека Хитлер покаже, че обича народа си, и преди офанзивата да направи друга офанзива, както някога я направиха с 14-те Уилсънови точки. Ако тогава, лъжливи, те имаха един такъв ефект, нека сега да бъдат истински и да покажат разликата между тогавашния свят и нова Европа.627 Ако Англия, която е антипод на болшевиците, можа да се разбере с тях, колко повече тези два революционни народа. Сега така, както говори Хитлер, той поставя интересите пред мисълта, че ще се бие до унищожение, и това ги ожесточава. По-добре е да се кажат при какви условия минимални той би прекратил войната. По тоя начин той ще повлияе и върху другите и ще има съюзници и между самите други народи. Това ще му помогне. Той трябва да говори като водач, а не като пълководец. Той е мистична натура и има избухвания, които не трябва да се знаят от всички. Между него и машината трябва да има амортизатори. Ако той обижда генералите си, ще убие техния подтик и те ще станат нерешителни. Съдбата на Браухич ще бъде пред очите на всеки от тях. При това Хитлер ще се изхаби, а той е последният резерв на Германия. Трябва да му се говори смело, че мирът е необходим. Че се превърнаха страните на болници, че това съсипва храбрите народи. Че Германия ще... Нова Германия е много по-велика в мирна работа, отколкото във война, и че те трябва да залеят Европа с работа, а не с кръв; че ако има излишна енергия, тя трябва да иде в работа, а не в борби; че една велика Русия не може да остане във веки веков осакатена и че когато и да е, ще си вземе мястото и че по-добре е сега да се разберат. Ако и съветска Русия продължава плановете на царска Русия, то показва кое е по-силно; трябва разум, а не озлобление. Ако плутокрацията намери допирни точки, и Германия трябва да ги намери, но не по пътя на Англия, която жертва народите - Хитлер трябва да предложи не чужди земи, както е направила Англия, а да се тури други принцип - справедливостта, като и малките братя имат достатъчно права, дори повече от големите, защото големите сами си пазят правата, а [на] малките трябва да им ги пазят. Трябва Хитлер да не ламти за Малорусия, защото това значи да се ползува от чужди земи и да изпълва един английски план, който тика Германия там, за да не иска колонии, а тя трябва да се ползува заедно с всички държави от суровите материали на света.628 Това трябва сега да се каже, и то под приемлива форма - една дипломатическа офанзива, преди другата, защото стане ли и тя, ще има много разноски, а за да се компенсират, ще се искат чужди земи, а това ще даде едно онеправдание на народи, т.е. старото положение и условие за нови войни. Справедливост трябва да се сложи в основата на нова Европа и то да се подчертае ясно. Това ще го кажете на Хитлер насаме.

- Но той винаги има при себе си хора.

- Нищо от това, Вие ще поискате за частен личен разговор и той ще Ви даде. Той е изгладнял за умен човек и ще се разговаря внимателно. Може да възразява, но то ще е само формално. Той иска същото и с тая дипломатическа офанзива той нищо няма да изгуби, а може много да спечели, защото при един успех ще има поддръжката и на враговете си, които е навреме предупредил за последиците, като честен човек.

- Чудно е, че аз, цар, съм заобиколен с нищожества, а той има много истински царедворци - каза царят.

- Всички парвенюта чувстват нужда от това - и Наполеон...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...